Recenze: Knihy pro dospělé

Láska je všechno – láska je nic Lubomíra Müllera

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Hned v úvodu vám prozradím slova, která autor napsal na závěr své útlé básnické sbírky Láska je všechno, láska je nic, kterou vydal vlastním nákladem, protože mne příhodnější začátek prostě nenapadl:



knihaStaňte se básníkem svého života. Že nemáte básnické střívko? Ale máte! Stačí napsat dvě slova. V ten okamžik se básníkem stanete. Jaká jsou to slova? Však vy víte, a snad se za ně nestydíte. A komu je napsat? To už nechám na vás. Tato knížka ať vám je inspirací…


A skutečně je! Sbírka velmi poetických veršů nás provede snad všemi podobami lásky – od mateřské, přes rodičovskou, babičkovskou, první lásky až po mileneckou. Ona dvě slova – Miluji tě – se v ní vinou jako nitka od počátku až do konce. Kdekoli otevřete a začnete číst, vloudí se vám na ústa úsměv a do duše vstoupí až posvátný klid. Začnete vzpomínat – hmmm, tak nějak jsem to cítil/a, nebo jo, tenkrát jsem udělal/a chybu, případně škoda, že jsem tuhle básničku neznal/a, to by asi všechno bylo jinak.

Lubomír Müller navazuje svými verši na básníky lásky, hraje si se slůvky, řadí je k sobě – někdy překvapivě, jindy naprosto cíleně a očekávaně – a učí nás vnímat život přivřenýma poetickýma očima. Přesněji: někomu je otevře dokořán, jinému připomene doby dřívější, každého však vypustí do světa správným směrem.

Autor má pravdu. Miluji tě jsou dvě krásná, laskavá a potřebná slova, která, myslí-li se srdcem, se mohou stát nekonečnou básní celého života. Někdy na ně pozapomínáme, především je neříkáme, i když je druhá strana chce slyšet, proto je třeba, aby nám tu krásnou krátkou větu někdo občas připomenul.

Kalendář

Jaro je krásné
v tvých očích hasne
zimní plamínek

Léto tak pádí
v tvých očích chladí
jarní pramínek

Podzim se plouží
v tvých očích krouží
letní ohýnek

Zima je bolavá
v tvých očích dozrává
podzimní oříšek

Jaro je krásné
v tvých očích hasne
zimní plamínek

Léto tak pádí…

Řekněte sami, není tohle úžasný rok? Jak něžněji jej popsat, jak pohodověji a přitom jednoduše vyjádřit, že čas plyne, spěchá, kvapem se žene vpřed, ale láska, ta je pořád stejná (třebaže jsme vyměnili objekt svého zájmu, to se tak někdy stává).

Padesát šest stran pohody vás osloví. Trošku jsem měla problém jenom s grafickou úpravou knížky – nápadité předsádky s rukou psanými nejdůležitějšími slovy sbírky (miluji tě), která jsou působivě i na obálce, trošku ruší citáty o lásce českých i světových velikánů (Balzac, Saroyan, Čech, Čajkovskij…). Ne, že by jejich slova nebyla k tématu, ale graficky jsou nějak navíc. Tento malý nedostatek nahrazují velmi něžné autorovy akty, které doplňují nejzamilovanější verše ve středu knížky. Takže celek je uspokojivý.

Co dodat na závěr? Snad jen ještě jednou „opsat“ básníkova slova:

Láska je všechno láska je nic

Láska je všechno láska je nic
Láska je chvějící plamínek svíc
Láska je loď co nemá kapitána
Láska je bezhlavý jezdec smutného rána
Láska je maličký kamínek v dlani
Láska je zloděj co ruší nám spaní
Láska je lešení na starém domě
Láska je o tobě a taky o mně
Láska je akvadukt jen mezi námi
Láska je síť tvořená trámy
Láska je tkanička ve velké botě
Láska je polštář když spí na něm kotě
Láska je paruka na holé hlavy
Láska je postýlka zválené trávy
Láska je dopis v poštovní schránce
Láska je zvoneček na tvojí brance
Láska je chvějící plamínek svíc
Láska je všechno láska je nic

Pokud se chcete dozvědět víc o autorovi a jeho knížkách, navštivte www.lubomir-muller.cz.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení