Recenze: Knihy pro dospělé

Než přijde úsvit

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
abs

Lidé se hrdiny nerodí, naopak se hrdiny stávají. Ve chvílích, kdy se musí zřeknout svého pohodlí, bohatství, přátel a rodiny a bojovat za to, co je jim drahé, ve chvílích, kdy musí obětovat i to málo, co jim zbývá, pro blaho mnoha. Historie je plná hrdinů a já se skláním před všemi, kteří v životě riskovali, čelili osudu a neschovávali hlavu do písku.



knihaO takových mužích vypráví také kniha Petera Watta Než přijde úsvit. Příběh vás zavane na druhý konec světa, do Austrálie a na Novou Guineu. Idylické místo, řeknete si. Ne vždy tomu však tak bylo. V roce 1942 se snesly na sever Austrálie bomby, které připravily o život celou řadu obyvatel Darwinu, Broome, Derby a mnoha dalších. Australské lodě byly ohrožovány německými a japonskými vojsky, japonské námořnictvo tehdy proniklo až do přístavu v Sydney. Australané byli plni obav, zda existuje vůbec něco, co by mohlo Japonce zastavit v postupu. Japonské impérium se rozrůstalo a císař disponoval tisíci muži, kteří byli pro čest ochotni obětovat vlastní život.

Právě v tomto období před útokem Japonců na Papuu a Austrálii se odehrává příběh knihy Než přijde úsvit, který je sice beletrií, nicméně stránky této knihy vás inspirují a donutí zamyslet se. Australané byli tehdy na boj zcela nepřipraveni, a tak do války nastupují muži, na které jejich země už téměř zapomněla. Muži, kteří by se kvůli svému věku nebo fyzické kondici do armády nedostali, vstoupili do řad Novoguinejské dobrovolné pěchoty. Mezi nimi i jeden z hlavních hrdinů příběhu, Jack Kelly a jeho syn Lukas, který přišel při letecké havárii o oko, tudíž i on se pro armádu stal nežádoucím. I přesto tito muži odhodlaně bránili svůj domov a své přátele, které jim válečná vřava brala jednoho po druhém.

Příběh otce a syna Kellyových je propojen s příběhem rodiny Paula Manna a jeho syna Karla. Je rozdělen na tři části označené jako Karlova válka (Karel je Paulův syn), Válka Kellyových“ a Fujiho válka (zde do příběhu vstupuje také na Papui narozený, ale císaři oddaný Fuji Komine).

Především v poslední části označené jako Fujiho válka autor bravurně vykreslil oddanost mladého Japonce císaři. Oddanost, pro kterou se vzdal vlastního otce a matky, pro kterou by býval byl opustil ženu, kterou milovat a s níž čekal dítě, oddanost, která je pro dnešního člověka jen těžko představitelná. Dnes jsou lidé oddaní své rodině, přátelům, své vlasti, někteří církvi, ale být oddán jednomu jedinému člověku, tyranovi, který se snaží ovládnout svět, snažit se mu zavděčit, zradit pro něj přátele i vlastní rodinu, to sahá daleko za hranice všednosti dnešních dní.

Nemám ráda válečné knihy, čtu je jen zřídkakdy, a to jen proto, abych si rozšířila obzory. Ale kniha Než přijde úsvit mě velmi mile potěšila svou lidskou stránkou. Vedle bolesti jsem v ní našla také radost, vedle nenávisti lásku, vedle zoufalství naději. Watt je velice čtivý autor, jeden z mála, u něhož si nemohu stěžovat na tzv. „pomalý rozjezd“ knihy, protože se do jeho díla čtenář velmi snadno a velmi rychle začte.

Ukázka z knihy:

Lukas Kelly se dozvěděl o smrti Paula Manna, když mu k jižnímu pobřeží Nové Británie zbýval jediný den plavby. S těžkým srdcem obrátil Independence, aby se vrátil do Port Moresby.
Informoval australské velitelství o své misi, jakmile se vzdálil od jižního pobřeží Papuy. Svou zprávu odeslal v primitivním kódu, který sám vymyslel, o němž věděl, že mu příjemce porozumí, pokud ví něco o kriketu. Nevýhodou bylo, že ani Japoncům nepotrvá dlouho, než zjistí, co odvysílal. Na tom už ale teď nezáleželo. Jeho malý škuner nepředstavoval pro mocné japonské loďstvo dostatečně zajímavé sousto.
Lukas se ve svém odhadu nemýlil. Jeho rozluštěné zprávě japonský důstojník v Rabulu opravdu přiřadil jen nízkou prioritu. V příslušném čase byl japonským lodím i ponorkám operujícím ve vodách kolem Papuy a severní Austrálie rozeslán seznam cílů. Žádnému námořnímu veliteli nestál lehký škuner za změnu kurzu.
Žádnému, až na jednoho. Velitel ponorky I-47 zařadil škuner na první místo. Poručík Kenshu si spočítal předpokládanou polohu Independence a vydal se na lov. Tentokrát použije torpédo, i když jde o dost nákladnou zbraň na zničení tak lehkého plavidla.

(Watt, Peter. Než přijde úsvit. Frýdek – Místek: Alpress 2007, s. 206–207.)

Knihu Než přijde úsvit vydalo nakladatelství Alpress

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení