Recenze: Knihy pro dospělé

Tajný bestseller Ireny Obermannové?

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Letošní rok je pro českou spisovatelku a scénáristku Irenu Obermannovou po všech stránkách úspěšný. Nejprve jí vyšlo druhé vydání knihy Sex po telefonu aneb Nezavěšujte se, kterou napsala v roce 2005. Na konci srpna se čtenáři dočkali zatím posledního díla inspirovaného autorčiným životem s názvem Tajná kniha.



knihaTentokrát se Irena Obermannová rozhodla zpracovat vlastní deníkové záznamy, které si vedla přesně rok od Hromnic do Hromnic. Tak jako i ve svých ostatních knihách se věnuje především milostným vztahům a rodině. Román vypráví o době, kdy se vypravěčka ocitá ve fázi přátelství se svým bývalým partnerem a navíc poznává nového zajímavého muže. Komplikací je ovšem jeho vysoké postavení v české společnosti, kde figuruje na čele politických i kulturních žebříčků. Vypravěčka mu sama pro sebe říká Největší Čech.

Tajná kniha
je příběhem ženy ve středním věku, která se vyrovnává s dospělostí a samostatností svých dcer a volný čas věnuje psaní. Brzy se totiž ukáže, že práce redaktorky magazínu a spisovatelky je jednou z mála jistot a naplňujících věcí v jejím životě. Mimo to se také pokouší být opět šťastná v osobním životě, což lze velmi těžko. Největší Čech sice velmi brzy začne náklonnost opětovat, ale jeho čas je dost omezený ostatními povinnostmi a častými zdravotními obtížemi. Věkový rozdíl mezi nimi je totiž dvacet let. Největší Čech už je ctihodný pán a vypravěčka je bláznivě zamilovanou spisovatelkou.

Irena Obermannová svým literárním stylem nezklamala ani tentokrát. I v Tajné knize se nacházejí kurzívou psané pasáže, které vystihují vnitřní hlas vypravěčky. Ovšem tentokrát nejde o pocity postav jejích knih, ale její vlastní. Často také užívá krátkých popisných vět, s jejichž pomocí se snaží popsat průběh celé situace. Dlouhá souvětí téměř neexistují.

Pokud budete při čtení Tajné knihy pozorní, všimnete si, že vypravěčka, ač čerstvě zamilovaná, si zcela uvědomuje svou svízelnou situaci, ve které se s Největším Čechem ocitla. Moc dobře ví, že takový vztah nikdy nemůže dopadnout dobře. Bude tajný jako celá kniha, kterou v průběhu jejich schůzek píše. Navíc poznamenaná posledním vztahem si netroufá o nic bojovat či říkat. Tuší, že si musí vystačit s tím omezeným prostorem, který jí Největší Čech může nabídnout. Popis strastiplného roku Ireny Obermannové najdete na stranách Tajné knihy, která vám ledacos prozradí.

28. května
Jdeme volit. Všechny tři volíme stejně. Ne že bychom se napodobovaly. V tomto smyslu dcery neovlivňuju. I když…
Volíme nereálně a srdcem. Ať žijí květiny, kola a lepší svět.
Ať žije Největší Čech.
Ale kde seš? Nemáš už bejt doma?
Klára mi píše z Ameriky. Jedná o tom, že bychom tam mohly mít spolu čtení. Už se na mě těší. Nejradši bych si hned začala balit, ale ještě vydržím.


Publikaci Tajná kniha vydalo nakladatelství Motto

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení