Recenze: Knihy pro dospělé

Rhonda Byrne: Moc

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
abs

Síla našeho podvědomí a myšlenek je obrovská. Právě to tvrdí Rhoda Byrne, která vlastně vždy byla úspěšnou producentkou a spisovatelkou. Pak se ovšem vlivem několika životních okolností ocitla téměř na dně. A rozhodla se s tím něco udělat. Využila svého podvědomí a začala smýšlet s láskou.



knihaPodle její knihy Moc k úspěchu stačí, když jste „pozitivní“ pouhých 51 % svého denního času. Pokud myšlenky nejdou, jak by měly, dovoleny jsou drobné pomůcky, obklopení se lidmi, které máte rádi, věcmi, vzpomínkami, drobná i větší rozmazlování (masáže, nákupy…) a hlavně drobné lidské dobrosti, třeba pouhý úsměv na ulici má obrovskou moc.

Tajemstvím to začalo

Rhonda Byrne natočila film Tajemství, který shlédlo několik milionů diváků. Stejnojmenné knihy se prodalo na čtyři miliony  kusů a nyní autorka přichází s knihou Moc, která na tato předchozí díla volně navazuje.

Knížka je malá, příjemného formátu, graficky řešená velmi příjemně – je tak akorát do postele a stejně příjemné a hebké prostředí bych vám doporučila k četbě. Žádný vlak ani čekárna u lékaře. Tohle chce zažít. Informace v ní vás čas od času zastaví a donutí přemýšlet.

Překonejte začátek a budete se duší kochat

Příčinou všeho úspěchu je láska, přitažlivost lásky. Text – ale za to může třeba překlad – je na začátku pro mé smýšlení trochu nepříjemný, trochu jako agitační akce při prodeji senzačních hrnců. Když však vydržíte počáteční nadšení autorky a její snaha vám hned na začátku nacpat do hlavy, kterak je její kniha úžasná, možná vás další text nadchne. Utichá ten naléhavý tón a přichází šepot lidské moudrosti, která už může velmi zaujmout.

Text rozetínají citáty – Albert Einstein, Dalajlama, Charles Haanel, teologové, biskupové, jiní spisovatelé nového myšlení… Ti všichni přispívají svou pravdou, kterou objevili dávno před Rhondou Byrne. Ta jejich slova využila jako razítka pro svůj vlastní text.

Život pracuje na principu magnetismu, podobné přitahuje podobné. Jak smýšlíte a konáte, jakou mentální energii ze sebe vydáváte, takové události k sobě přitahujete. Líbilo se mi pojednání o VDĚKU. Jakožto o síle lásky, o síle díků, které mohou měnit svět. Ovšem musí to být vděk upřímný, nevyvolaný strachem nebo pocitem povinnosti. Vděk s láskou a pokorou.

Stojí to za to? Určitě

Nepřeberné množství příkladů a dalších a dalších argumentů, které vás na konci mohou opravdu přesvědčit, že se vyplatí smýšlet pozitivně. Přinejmenším za pokus to stát bude.  Proč ne? Při stresu se také tělo mění, buňky reagují negativně, něco se děje v mozku a důsledky stresu na naší osobě jsou patrně nejen na našem  těle, ale i v našem okolí. Proč by to nemohlo působit i naopak?

Závěr knihy pak pojednává už o záležitostech, které jsou tak trochu NAD moje schopnosti věřit. Vyléčit se díky lásce z těžké nemoci, zbavit se útrpné chudoby nebo přesvědčit tělo, aby žilo 200 let či  k sobě přilákat drahé auto nebo výhru v loterii – to už je asi moc. I když… proč by neměla naděje umírat jako poslední?

Aristoteles řekl:
„Štěstí závisí na nás…“
A dává nám i svobodu. Podívejte se jakou a jak málo se právě této svobodě poddáváme a tak si vytváříme mnohá životní neštěstí.
„Součástí daru života jsou také nejrůznější lidé, proto si můžeme vybírat, co na nich milujete, a odvrátit se od toho, co rádi nemáte. Není vaším úkolem vymýšlet si na druhém kvality, které byste mohli milovat, když ho v lásce nemáte, prostě se od takového člověka odvraťte a žádné city mu nevěnujte….“


Zajímavé, skoro to souzní s teorií „neberte si to osobně“ z knihy Miguela Ruize Čtyři dohody. Jak je vše provázané…

Tato knížka je pochopitelná i pro úplné „duchovní začátečníky“, pro laiky a zcela obyčejné lidi, protože citlivou formou seznamuje s podivným niterným světem člověka, s energiemi, které sám vydává a které ho obklopují.  Co se z knihy dozví, už si musí přebrat sám.

Vydalo nakladatelství Euromedia (Ikar), 2011, www.euromedia.cz
K dostání u všech dobrých knihkupců a na www.bux.cz

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení