Recenze: Knihy pro dospělé

Žena v kleci – první případ oddělení Q přichází

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
kniha

Dánský spisovatel Jussi Adler-Olsen si získal oblibu a především uznání po celém světě. Vydal již sedm knih, z nichž čtyři poslední patří do krimi série o oddělení Q. Ale vezměme to hezky po pořádku…



knihaDo podvědomí literárních kritiků a především čtenářů se Olsen dostal s titulem Alfabethuset, bestsellerem vydaným před čtrnácti lety. Čeští milovníci knih si však museli počkat na aktuální rok, kdy na pulty knihkupectví nakladatelství Host vypustilo krimi román, respektive thriller, Žena v kleci.

Žena v kleci
je prvním svazkem ze současné čtyřdílné série již zmiňovaného oddělení Q. To vzniklo na popud Strany Dánska, snad aby bylo vrháno lepší světlo na politickou scénu. Vedení oddělení vražd není nadšeno, ale rozhodnutí je nutno respektovat. Navíc ve štědré dotaci vidí snadné získání financí pro vytíženější složky policejního sboru. Verdikt padne rychle – vedoucím „kvéčka“ ustanoví Carla Mørcka, který všem leze na nervy. Jako jediný zaměstnanec oddělení nebude stát mnoho a umístění kanceláře do sklepních prostor budiž bonusem.

Komisař Mørck přijme vedení nového oddělení s ne příliš velkým nadšením. Během jedné akce přišel o jednoho kolegu, druhý je upoután na lůžko, jen on sám vyvázl s lehkým zraněním. Kdysi vynikající vyšetřovatel si z traumatického zážitku odnesl tíživý pocit viny. Ačkoliv mu nová práce nabízí změnu, zpočátku ji ignoruje. Podle pokynů by se měl postupně vrhnout do vyšetřování odložených případů se „zvláštním přínosem pro společnost“. K potřebné aktivitě Carla donutí až Asad, arabský přistěhovalec, přijatý na pozici asistenta.

První případ, který detektiv zvolil, nese jméno političky Merete Lynggaardové. Místopředsedkyně Demokratické strany zmizela jednoho dne během plavby na lodi beze stopy. Tělo se nikdy nenašlo, a tak byl případ uzavřen. Spadla tehdy Merete do moře? Unesl ji někdo?
Opravdu zemřela? Jak se Carl Mørck noří hlouběji do faktů – ať už nových, či nově získaných –, nabývá jistoty, že nic není tak, jak se před pěti lety zdálo. Skutečně je možné, aby byla mladá žena držena na neznámém místě?

Strhující příběh se přelévá mezi roky 2002 – tehdy došlo ke zmizení populární političky – a 2007, který je rokem aktuálním. Autor tím dává čtenáři možnost poznat události odehrávající se před a po únosu Merete Lynggaardové, jak k ní věznitel přistupuje, zda na ni klade nějaké nároky či jestli se zkrátka jen nekochá cizím utrpením. Pochopitelně nechybí pocity vězněné. Vedle hlavní dějové linie se mimo jiné vine osobní život Carla, jenž není nikterak pozitivní. Jak by také mohl, když se od něj žena odstěhovala, a přesto se odmítá nechat rozvést…

Mohu vás ujistit, že sotva obrátíte první list a začtete se mezi řádky, kniha vám nedovolí se lehce vymanit. Kvůli medializaci jsem se Ženy v kleci mírně obávala z důvodu negativní zkušenosti, ale má nedůvěra se rozlétla na kousky ihned po seznámení se s prologem, z něhož poodhalím menší ukázku…

Zasténala, neboť narazila ramenem na beton a udeřila se do hlavy. Před očima se jí roztančily zlatavé hvězdičky. Zaúpěla.
Zůstala dlouho ležet na zemi, chtělo se jí plakat, ale nešlo to. Navíc, kdyby ji věznitelé zaslechli, mohli by si to špatně vyložit. Mysleli by si, že se vzdala, ale to ona nemá v úmyslu. Právě naopak.
Bude o sebe pečovat. Pro ně je ženou v kleci, ale o tom, nakolik jsou mříže nepropustné, bude rozhodovat ona.


Pokud budete titulem rovněž uchváceni, mohu vám prozradit, že nakladatelství Host chystá vydání druhého případu z oddělení Q v nadcházejícím roce.

Knihu Žena v kleci vydalo nakladatelství Host

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení