Recenze: Knihy pro dospělé

Jsem Anita Blakeová, odbornice na stvoření noci…

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Ano, Anita je člověk, ale trošku taky vyděděnec. V noci oživuje – na zakázku – mrtvoly, pátrá po nebezpečných upírech, kamarádí se s vlkodlaky a dalšími podivnými stvořeními, přes den spí. Lidé jí nerozumějí, trochu se jí bojí, raději se jí vyhýbají. On to není problém, protože Anita přes den většinou spí. Ve svém oboru je fakt dobrá, za svou odvahu a intuici však platí velikou daň – má zjizvené tělo a je vlastně (až na několik přátel z řad lovců upírů, policejních vyšetřovatelů a soukromých oček) sama. Nemusela by být – dvoří se jí nevyšší upír města, Jean Claude, kterého ona nechce. Ale líbí se jí kožoměnec Richard Zeeman, pohledný středoškolský učitel biologie, jenže není jen člověk a Anita se zapřísáhla, že se stvořeními noci prostě chodit nebude.



knihaTakhle pěkně se rozvíjí příběh lovkyně upírů, pěkně rozsáhlá sága, jejíž stránky jsou naplněny netradičními vztahy, ale hlavně krví, nelítostným zabíjením, mučením a krutými vraždami. Nikdo nikomu nic zadarmo nedá. V St. Louis to tak prostě je. Lidé se chrání kříži, svěcenou vodou a stříbrnými kulkami, upíři a další přízraky žijí vedle nich. Idylka? Právě v Cirkusu prokletých se situace mění. Do města zamířila nová „parta“ vyššího upíra, který je chce dostat pod svou nadvládu a zahájit nelítostný masakr lidského pokolení. A Anita je tou, kterou potřebují všichni – lidé, upíři i vlkodlaci. Její život je v ohrožení.

Nad stránkami Cirkusu prokletých jsem přemýšlela, čím lákají čtenáře upírské ságy, jejichž počet utěšeně narůstá. Dívky a ženy asi touží po netradiční a nebezpečné lásce – v příbězích Laurell Hamiltonové ji nacházejí, není přece nic nebezpečnějšího, než je láska k upírovi, kdy netušíte, zda se do vás nezakousne! Muži se snad chtějí „vypořádat“ nejen s nemrtvými, soky, kteří jejich protějšky lákají tajuplností a poskytují jim adrenalinové zážitky. Proto asi i oni hltají děsivé rvačky, kruté lámání údů a krvavé nelítostné orgie.

Jedno se musí Laurell K. Hamiltonové přiznat – její styl je opravdu strhující, dialogy velmi dobře vypracované, charaktery hrdinů propracované. Vždy máte brzy jasno, s kým právě máte čest. Nezahlcuje příběh nadbytečnými popisy, ale ani se jim nevyhýbá. Rytmus románu tiká jako hodinky, postupuje směle vpřed, nikde nic nedrhne, vše graduje k závěrečné části, která nechává otevřená dvířka pro další díl (je jich celkem dvacet). Není divu, že po takové smršti čekáte na další příběh, chcete vědět, jak to bude dál – jak to s Anitou dopadne. Pro někoho odpočinek, pro jiné strachuplné okamžiky. Ale všichni si nakonec oddechnou, že je to jen fikce, že za okny jejich domova se takové věci nedějí, i když možná…

Laurell K. Hamiltonová

Americká autorka, narozena v roce 1963, v současné době žije spolu s rodinou ve městečku Sims ve státě Indiana.
Počátky její literární kariéry měly podobu hrstky povídek, fantasy románu Nightseer a také dvou knih z prostředí televizního seriálu Star Trek: Next Generation a RPG hry Ravenloft.
Skutečný úspěch jí ale přinesla až rozsáhlá série Anita Blakeová, lovkyně upírů, které se po celém světě vydalo více než šest milionů výtisků v šestnácti jazycích, dočkala se komiksového zpracování a stala se jedním ze základních kamenů dnes tolik populárního subžánru paranormálních romancí.
Tuto vlajkovou loď autorčiny tvorby doplňuje podobně laděný cyklus Merry Gentryová, v němž stejnojmenná hlavní hrdinka opustí nadpřirozenou říši a ukryje se v moderním Los Angeles, kde si zařídí zcela novou identitu jako soukromá vyšetřovatelka.
Více o Laurell K. Hamiltonové se dozvíte na jejím domovském webu www.laurellkhamilton.org.

Knihu Cirkus prokletých vydalo nakladatelství Epocha

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení