Recenze: Knihy pro dospělé

Žádný člověk není ostrov aneb Úvahy na prahu tisíciletí

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
abs

Co znamená Advent, Vánoce, Velikonoce a Letnice pro křesťana a co pro ostatní? Pár dnů volna, nákupní šílenství a nekontrolovatelné žranice?



knihaCo znamenal 25. únor pro naše rodiče a prarodiče? A můžeme si ještě dnes, 22 let po pádu diktatury proletariátu, z tohoto smutného výročí vzít ponaučení pro naši demokracii?

Co znamenal 16. leden 1969 pro naši společnost? A kolik občanů České republiky ví, co se ten den stalo?

Nad těmito a dalšími sedmi otázkami se ve svých fejetonech, původně odvysílaných v ranním vysílání české redakce BBC v letech 2000 až 2002, zamýšlí Tomáš Halík v nové knize Úvahy na prahu tisíciletí.

Jednotlivé fejetony představují úvahy, nad kterými bychom se mohli pozastavit a zamyslet se. Kniha sice není rozsáhlá počtem stran, ale svým obsahem, který doplňují velmi působivé ilustrace Jáchyma Šerých.

Zajímavé zamyšlení nás čeká ve fejetonu věnovanému prvnímu výročí útoku na newyorská dvojčata. V závěru této úvahy autor píše: „Jde o konfrontaci hodnot – a rozhodující je, zda se západní civilizace ukáže být nejen silnější, nýbrž všestranně věrohodnější než její oponenti.“ Po devíti letech můžeme bohužel konstatovat, že západní civilizace nepřesvědčila svět ani sebe samu o tom, že je silnější, ale také že je všestranně věrohodnější než její oponenti (a to především díky použité síle).

Kniha se vyznačuje průzračnou srozumitelností, téměř matematickou logikou, lehkostí, promyšleností a uspořádaností. Texty nejsou složitými a komplikovanými filosofickými či teologickými úvahami, ale neobyčejným zamyšlením vzdělaného, citlivého člověka s širokým rozhledem. Škoda, že to nelze prohlásit i o dalších filosofech a jejich „dílech“.

Věřím, že každý z čtenářů si najde v těchto fejetonech, co se jej osobně dotkne a snad přiměje ke zpomalení a zamyšlení. Jistě stojí za to zamyslet se v tento čas, jsou-li Vánoce jen o závodech v hromadném utrácení a jen o jednom jediném večeru, nebo mají i zcela odlišný rozměr, a pokusit se tento rozměr s nejbližšími poznat.

Poslední odstavec, milí čtenáři, berte jako mé vřelé doporučení si tuto knihu přečíst.

Knihu Úvahy na prahu tisíciletí vydalo Nakladatelství Lidové noviny

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení