Recenze: Knihy pro dospělé

Osmá kniha Kláry Janečkové

1 1 1 1 1 (1 hlas)
kniha

Klára Janečková je úspěšná autorka románů pro ženy. Právě vydala v Ikaru svou osmou. Její poslední román nás zavede do Holandska, Čech i Afriky. Hlavní hrdinkou je Anna Duvalová, novinářka, cestovatelka, sebevědomá žena, kterou jednoho podzimního dne najde malý chlapec téměř mrtvou v parku. Anna je bez šatů, zahrabaná pod spadaným listím, po těle má spoustu bodných ran a je div, že útok pachatele vůbec přežila. Nic si nepamatuje, její mysl zcela vytěsnila jak útok samotný, tak vše, co se událo před ním. Případu se ujímá amsterdamský komisař Jan Hertog. Situace není jednoduchá, jediná svědkyně netuší nic o své minulosti, bojí se přítomnosti, v hlavě má temnotu, která ji děsí. Proč někdo chtěl Annu zabít, jaký měl důvod? To jsou otázky, na které komisaři nikdo neumí nebo nechce dát odpovědi.



autorkaAsi půl roku po brutálním útoku se přihlásí novinář Robert Neumann, který tvrdí, že je Annin manžel. Ví o ní mnohé, připomíná jí společné chvíle, které prožívali při cestách po Africe. Anna se do Roberta zamiluje, je mu s ní dobře. Jenže pak se objeví druhý muž, který nejen tvrdí, že je její muž, ale má i nezpochybnitelné dokumenty. Anna s ním odjíždí do Olomouce. S despotickým Tomášem Duvalem však není jednoduché žít – už jednou od něho utekla, má vůbec druhý pokus cenu? Postupem času přilétají ztracené vzpomínky – útržkovitě, zmateně. A tak si Anna začíná skládat mozaiku své minulosti a současně se rozhoduje, jak a s kým dál žít, čemu se v budoucnu věnovat.

Klára Janečková v románu využila své znalosti psychologie, ke kterým přimíchala patřičnou dávku napětí, lásky, milostných avantýr a cestování. Namíchala čtenářům koktejl, jenž je nadávkován naprosto přesně – drama nepolevuje od začátku do konce, všechny události jsou uvěřitelné, neafektované, jednotlivé postavy mistrně vyprofilované. Nový román Temnota se pohybuje na hranici psychologického románu a detektivky, čímž autorka útočí na čtenáře milující napětí i na ty, co se raději zamýšlejí nad osudy druhých. 

Klára Janečková se narodila v roce 1979 ve Chvalčově u Bystřice pod Hostýnem. Vystudovala obchodní akademii a poté psychologii na Univerzitě palackého v Olomouci. Pracuje jako školní psycholožka na základní škole, pod vedením IPPP a Národního ústavu pro vzdělávání pedagogických pracovníků v Praze. Vede rozvojové skupiny a semináře pro děti do patnácti let. Od roku 2003 je členkou Syndikátu novinářů ČR. Publikovala povídky pro magazín Glanc, NewExpress Brno, Šarm a History Revue. Nyní píše odborné články pro firmu Lego Duplo a Zpravodaj města Bystřice pod Hostýnem. Do současné doby vadala osm románů během devíti let: Ďábelská tvář, Zrada, Prokletý původ, Osudová posedlost, Manželské okovy, Unesená, Srdce v písku a nyní Temnota.
(www.klarajen.cz)

Knihu Temnota vydalo nakladatelství Ikar, 2011, www.euromedia.cz
K dostání u všech dobrých knihkupců a na www.bux.cz

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení