Recenze: Knihy pro dospělé

Kedrigern: Vážený hrdina v nevážném světě

1 1 1 1 1 (1 hlas)
lebka

Máte rádi humornou fantasy a Zeměplochu už znáte nazpaměť? Máte rádi pohádky, ale už vás tak nějak nudí všichni ti hodní princové a něžné princezny? Nebo si při čtení raději užíváte nějakou tu akci a nebezpečí? Ať již odpovíte kladně na kteroukoli otázku, určitě byste měli v regálu sáhnout po knihách ze ságy Kedrigern amerického spisovatele Johna Morressyho.



knihaJiž název první knihy z této ságy, Kedrigern a hlas pro princeznu, bude mnohým čtenářům připomínat pohádku. A tak je to správně, neboť Kedrigernův svět je mnohem více než fantasy spíše pohádkový. Děj příběhů se odehrává v jakési středověké pseudo Anglii, rozdrobené do mnoha království. Kromě králů, královen, princů a princezen tu žije také množství draků, obrů, trolů, trpaslíků, elfů, víl, čarodějů a jejich věčných rivalů alchymistů a mnichů. A právě soupeření mezi čaroději, odvozujícími svou vznešenost od samotného Merlina, a alchymisty, převážně podvodníky a šarlatány, je to, co zásadně zasáhne do života hlavního hrdiny a započne jeho dobrodružství.

V úvodu knihy Kedrigern a hlas pro Princeznu zastihneme čaroděje Kedrigerna, mistra specializujícího se na odeklínadla a protikletby, v jakési kariérní krizi, způsobené jak jinak než alchymisty, kteří ostatně podle něj mohou za všechno zlé. Ačkoli to tak zpočátku nevypadá, krize zásadně změní jeho dosavadní život, a to zejména tak, že se náš hrdina ožení. Jenže když někdo svou manželku pozná jako zakletou žábu, která je ve skutečnosti princezna, a získá si její srdce tím, že ji odekleje, nemůže počítat s obyčejným manželstvím. Princezna po vysvobození nejenže ztratila vzpomínky, ale ještě navíc nemluví, pouze kváká. Je tedy na Kedrigernovi, aby své ženě navrátil lidský hlas.

Druhá kniha nese název Kedrigern a spletitá výprava a opět se točí kolem zakletí Kedrigernovy ženy Princezny. Ta, již plně vysvobozená, se spolu se svým mužem vydá na Čarocon, kde je ovšem omylem znovu proměněna v ropuchu. A jelikož Kedrigern ví, že dvakrát odeklít jednu osobu může mít nepříjemné důsledky, vydávají se hrdinové pro radu za starým a moudrým čarodějným mistrem. Cestou potkávají mnohé společníky a také mnohé komplikace, které mají mimo jiné za následek to, že Princezna získá vílí křídla.

Ve třetí knize s názvem Kedrigern a kouzelná hůlka se Princezna stává vcelku úspěšnou čarodějkou, a tak není divu, že si k výročí svatby představuje daleko důmyslnější dárek než pár pletených návleků na křídla – třeba kouzelnou hůlku. Jenže kouzelné hůlky jsou nedostatkovým zbožím, a tak našeho hrdinu, který mimo alchymistů nesnáší také cestování, čeká další výprava, při níž dostane co proto víla, která stála za prvním Princezniným zakletím.

V knize Kedrigern a kouzelný pár Kedrigern a Princezna pomáhají dvojici vlkodlaků zbavit se jejich nešťastného údělu. Nebyl by to čarodějův spletitý osud, kdyby ho nečekala spousta cestování s řadou nástrah, jako je třeba démon sedící na lesní cestě. Také Princezna se dostane do zapeklitých situací, s nimiž si ovšem bravurně poradí a dokáže, že jako čarodějka si vede skutečně znamenitě.

Zvláštností páté knihy cyklu, jež nese název Kedrigern a drak Comme Il Faut, je fakt, že nejprve vyšla v českém jazyce díky překladu poskytnutých originálů. Kdo je fanouškem zamotaných milostných příběhů, ten si jich právě v této knize užije do sytosti. Princezna si usmyslí, že spolu s manželem musí pomoci čtveřici mladých a po lásce dychtících lidí, a tak se tedy roztáčí kolo důmyslných plánů. A když na vše dohlíží drak jak se patří, není možné, aby příběh skončil zle.

Hlavní cyklus o Kedrigernovi uzavírá kniha Pozornost pro Kedrigerna. Jeden z vděčných klientů chystá pro Kedrigerna jako poděkování oslavu. Při té příležitosti ovšem čaroděje požádá, aby  pomohl jeho synovi, princi bojujícímu místo proti obludám raději za jejich práva. Jedna odporná obluda totiž ohrožuje království, takže princovy postoje nejsou zrovna vhodně načasované. Kedrigern a Princezna tedy vyrážejí spolu s princem a mluvící včelou na cestu, na jejímž konci poznáme i Princezninu rodinu.

princeznaRománový cyklus je doplněn ještě o povídkové sbírky plné dalších dobrodružství nejen Kedrigerna, ale i jeho přátel, zejména irského čaroděje Conhoona Trojího nadání, a také o trojici románů z Kedrigernova mládí. Dozvíme se, co dělal náš hrdina předtím, než se stal čarodějem, a poté spolu s ním projdeme jeho učednická léta.

Milovníci odlehčené fantasy a pohádek si při čtení Morressyho knih přijdou skutečně na své. Příběhy se čtou rychle, přestože se většinou nejedná o nějakou akcí nabitou fantasy. Texty jsou složené především z dialogů a často jsou prokládané vyprávěním legend a pověstí s ponaučením. Ubíhají jako horská dráha, někdy se děj líně sune skrze noc strávenou sezením a vyprávěním, aby poté hrdina opět vyjel na cestu a akce střídala akci, kterou ale na můj vkus autor někdy odbude až příliš rychle. Několikrát se mi při čtení stalo, že než jsem si stačila uvědomit, že hrdina je vlastně v nebezpečí, vše bylo úspěšně zažehnáno a jelo se dál. Ale protože u Kedrigerna jsem netoužila po akci, nýbrž po odpočinku protkaném úsměvnými příhodami a odlehčenou atmosférou, budiž to autorovi odpuštěno. Navíc jako hrdina je Kedrigern velice sympatický, takže ať čtenář chce nebo ne, stejně dočte až do úplně posledního dílu.

Kromě kvalitního překladu Petra Cahy čtenář dozajista ocení i obálky knih vytvořené Zdeňkou Bouškovou. Za neblahou vizitku redakční práce však musím označit velké množství pravopisných chyb a překlepů v jednotlivých knihách, které mohou čtenáře mást.

Celkově bych knihy ze série Kedrigern doporučila zejména čtenářům, kteří se chtějí především odreagovat. Sérii bychom mohli označit za nenáročnou oddechovou četbu.

Knihy ze série Kedrigern v České republice vydalo nakladatelství Polaris

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení