Recenze: Knihy pro dospělé

Kamarádky z Letné vypráví o svém pražském sexu ve městě

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
kamaradky

Pokud patříte mezi příznivce denního tisku, možná jste je už zaregistrovali. Řeč je o autorkách sloupku s názvem Kamarádky z Letné, který vycházel od léta 2009 v sobotní příloze Lidových novin - Relax. Seznamte se, protože jim více jak po dvou letech vychází kniha pod titulem Velké holky a sex.



knihaSám název knihy napovídá, co můžete od Heleny (39) a Klaudie (34) čekat. Snadno si je představíte jako atraktivní, svobodné, samostatné ženy, které neustále zjišťují, co od života chtějí a co od něj mohou dostat. To v podstatě znamená, že se vše točí okolo mužů. Nečekejte ovšem sentimentální báchorky podobající se romantickým filmům. Časté výhrady  a nespokojenost s muži si umí kamarádky navzájem racionálně zdůvodnit. Přesto ani jedna z nich nečeká na pana Dokonalého.

Po přečtení prvního sloupku budete mít pocit, že jste se ocitli v naprosto typickém ženském světě ve velkoměstě. Těžko říct, jestli to skutečně tak je, ale je velice lákavé tomu věřit. Představa, že svoláte kolegy z pánských časopisů na poradu do restaurace vždy, když si nejste jistá některým aspektem mužské povahy, je zajímavá. Ještě lepší je, že to stejně vždycky dopadne úplně jinak, než předpověděli.

Ve stopadesátistránkové knize dojde na taková témata jako k čemu jsou dobré hodinové hotely, proč muž v domácnosti není přitažlivý, zda gentlemani již nevymřeli nebo jaký typ žen muži nesnáší. Peripetie kamarádek v dlouhodobých vztazích i flirtech jsou tu vylíčeny se stejnou naléhavostí. Jednotlivé sloupky mají kromě života obou hrdinek ještě svá vlastní témata, ale přesto se v rámci knihy slévají do smysluplného příběhu dvou žen. Takže se od povrchních historek o těch nejtrapnějších schůzkách čtenáři spolu s autorkami dostanou do fáze vážných životních rozhodnutí a budování rodiny.

Protože jsem sloupek Heleny a Klaudie objevila už dobách, kdy ještě vycházel v sobotních Lidových novinách, nepřekvapil mě ani nyní fakt, že kamarádky svými příhodami vyvrací spoustu stereotypů, se kterými se dosud setkáváme. V knize, kde máte všechny články pohromadě ale také možná na dalších pár stereotypů narazíte. Kniha čtenáře dobře naladí, protože kamarádky z Letné přistupují k životu i k novým zkušenostem s humorem. Už jen kvůli tomu stojí za to přečíst jejich sloupky.

Během další hodiny oběda na mě Adam vychrlil všechno. Pod stan už nepojedou, protože s dítětem se to prý nedá. Začala mít finanční nároky. Dřív to byla ženská, která za sebe v hospodě zásadně platila sama a domácnost táhli napůl. Teď naráz obrátila. Složenky má platit Adam, protože byt je přece jeho, a on by jí měl koupit auto, protože ona musí syna vozit na hodiny kojeneckého plavání.
Bylo mi ho líto. Domluvili jsme se, že někdy zase zajdeme na oběd, ale bylo mi jasné, že se to asi neuskuteční.
Večer jsem o Adamovi vyprávěla Claudii.

(Helena a Klaudie – Kamarádky z Letné, Velké holky a sex. Praha: Práh, 2011, str. 18)

Knihu Velké holky a sex vydalo nakladatelství Práh

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení