Recenze: Knihy pro dospělé

Pošli mi vzpomínky, které chceš pohladit…

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
vzpominky

Do ruky se mi dostala útlá knížka veršů Barbory Vaněčkové. Poezii píše od svých patnácti let, byla textařkou jihočeské rockové skupiny SIMON a v loňském roce vydala svou knižní prvotinu.

 


kniha

Pošli mi vzpomínky
Pošli mi vzpomínky, které chceš pohladit,
až pohladím je, vrátím zpět,
které máš poslat, nevím poradit,
jen ukaž mi, jak vidíš svět.


Pětadvacet básní a pětadvacet fotografií dává dohromady příběh, v němž slovo doplňuje obraz a obraz evokuje slova. Autory fotografií jsou Michal Vaněček a Mirek Firman. Netuším, zda bylo první slovo či obraz, to totiž není podstatné. Daleko důležitější je, že fotografie vám navodí určitý pocit, který zdařilé verše mladé básnířky dokreslují. Nebo je tomu naopak? Vlastně nevím.

Myšlenky
Někdy se ztrácí…
jsou jako v hluboké jámě,
falešní hráči…
s talentem bez úcty k dámě.
Zoufale pátrá…
v očích se leskne zklamání,
úmysl chátrá…
myšlenky zaslouží uznání.


Kdysi na jedné besedě se čtenáři prohlásil před spisovatelkou Milenou Lukešovou jakýsi student, že ho básničky nebaví. Ona mu poradila, ať čte nebásničky. Měla na mysli texty písní. Mnozí přední básníci píšou pro kapely. Z veršů Barbory Vaněčkové také zní hudba, proto bych je zařadila mezi básničky i nebásničky.
V každém případě, chcete-li si odpočinout, snít, přemýšlet nebo jen tak si skládat slůvka k sobě, verše mladé básnířky vám pomohou nastolit správnou atmosféru. Věřte, že tahle útlá knížka, která se vejde do kapsy, kabelky, baťůžku, vám může být dobrým společníkem na cestách – třeba i jenom do práce či školy.

Vločka
Snáší se, je jako závoj bílý
co něžně zahalí ti tvář
jsou jich tisíce, tančí jako víly
a noc temnou promění si v zář.


(Vaněčková B. Pošli mi vzpomínky. Praha: Maxdorf, 2011.)

Knihu Pošli mi vzpomínky vydalo nakladatelství Maxdorf

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení