Recenze: Knihy pro dospělé

Těžký den jedné rodiny

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
dcera

Po letech přichází na trh psychologická novela Stanislava Rudolfa Operace mé dcery. Příběh vtěsnaný do dvaceti čtyř hodin. Těžkých hodin pro všechny zúčastněné.


knihaNa začátku je spokojená rodina – otec, matka, syn a dcera. Syn zůstává u prarodičů, dcera se s rodiči vrací od dědečka a babičky domů. Nastane zlom, okamžik, který otřese všemi. Autonehoda. Jediný otec je mimo nebezpečí, matka s dcerou končí v místní nemocnici. Dcera má vážné zranění páteře, pomůže jen složitá transplantace míchy. Ideálně by šestnáctileté dívce pomohl dárce z okruhu nejbližších – matka, otec, bratr. Jenže… matka by kvůli vlastnímu zranění zákrok nepřežila, syn je příliš mladý a otec, jak dokazují provedené testy, není biologickým otcem mladé pacientky. Dosud o tom nevěděl… Zpráva, která zasáhne život všech. Jak vyřeší novou situaci? Odpustí ženě? Odejde? Bude dál se svou rodinou? Jaký bude jeho vztah k dceři po nečekaném zjištění? Dá se lež odpustit?

Vedle této velmi dramatické linky se odehrávají příběhy lékařů. I oni řeší vlastní rodinné problémy, vztahy. Zároveň musí rozhodnout, zda zákrok provedou sami či předají těžce zraněnou pacientku do péče zkušenějších chirurgů fakultní nemocnice v Praze.

Příběh poprvé vyšel v roce 1980. Od té doby lékařský výzkum a operační postupy pokročily. Přesto je stále aktuální. Jde v něm především o zásadní rozhodnutí v těžkém okamžiku. Je stále poklonou umění lékařů. Hlavně však ukazuje, jak nečekaná situace může narušit naše jistoty. Jak chyba, kterou jsme udělali kdysi, se k nám může vrátit a zničit vše, čemu jsme dosud věřili. Nechtěla bych být v situaci matky, která žila šestnáct let s tajemstvím, která trpěla za čin, k němuž byla donucena v době, kdy byl její muž v nápravném zařízení za profesní nedbalost na stavbě. Stín minulosti ji dostihl a nešetřil. Nechtěla bych být ani v situaci otce. Je určitě těžké dál věřit ženě, není lehké přijmout „nevlastní“ dceru. Mučivé pochybnosti drásají mysl i srdce. Jak se se vším vyrovnat. Utéct? Postavit se osudu? Vždyť dcera je jen nevinnou obětí pochybení druhých.

Stanislav Rudolf je mistrem psychologických příběhů. Jeho postavy jsou dokonale vypracované, jejich osudy jsou skvěle vykreslené. Dokáže čtenáře do děje vtáhnout a nepustit. Trpíme, rozhodujeme se, fandíme, odpouštíme… chvíli jsme na straně matky, chvíli souhlasíme s názory otce. Do toho netrpělivě čekáme na rozhodnutí lékařů o možnostech léčby dcery. S ní asi soucítíme nejvíc.

Příběh, který léty nezestárl, má i podobu televizního filmu. Možná, že si vzpomenete: v hlavních rolích jsme mohli vidět Vlastmila Harapese s Janou Šulcovou. Ostatně, většina úspěšných knih Stanislava Rudolfa má filmovou podobu, neboť jeho příběhy jsou ze života a mají výtečně vypracované pointy.

Knihu Operace mé dcery vydalo nakladatelství XYZ

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení