Recenze: Knihy pro dospělé

Doktor Sax v dětských představách Jacka Kerouaca

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
kour

Že vám představa dětství a jednoho z největších amerických beatníků nejde dohromady? Žádný strach, v rámci Kerouacovy tvorby jste nic nezanedbali. V pořadí jeho pátá próza s názvem Doktor Sax nyní vyšla v češtině úplně poprvé.



knihaV souvislosti s touto knihou se často hovoří o tom, že v rámci celé tvorby Jacka Kerouaca má výjimečné postavení. Ačkoli je Doktor Sax z velké části sestaven z autobiografických motivů, ocitneme se s vypravěčem a autorem v jedné osobě úplně v jiném světě, než v jeho ostatních knihách. Jack Kerouac se v knize vrací do míst svého dětství. Děj je situován do rodného města Lowell u řeky Merrimack.

Ještě nezvyklejší je, že nás autor zavádí do světa vlastní dětské fantazie, podvědomí a ožívajících představ. Jack Kerouac nám představuje svět, který mohou vidět snad jen děti, blázni a umělci. V rámci šesti kapitol se autor ovšem neomezuje jen na období svého dětství. Tuto životní etapu nenápadně zaměňuje s dobou, kdy v Mexiku Doktora Saxe psal. Střetává se tu nadreálný svět malého Jacka ve státě Massachusetts ve třicátých letech a skutečné psaní dospělého Kerouaca v Mexiku v padesátých letech.

A kdo že je ten Doktor Sax? S ohledem na neomezenou dětskou fantazii ho lze vnímat jako přízrak. V rámci příběhu jde však i o jakési ztělesnění jeho nevyjasněného vztahu k smrti a víře. Vzhledem k tomu, že se autor vrací do dob vlastního dětství, nelze pominout fakt, že v ranných letech přišel o svého bratra. Smrt a víra se propojily v paradox, se kterým si Kerouac nevěděl rady. Sám sebe se často ptal, jak je možné, že Kristus má šířit lásku a mír a místo toho je všude zobrazen trpící na kříži. A proč musel zemřít jeho bratr? Postavu Doktora Saxe však nakonec začne vypravěč chápat jako přítele, kladnou postavu a vítá proto i jeho boj proti ostatním hrozbám, které představuje především Had.

Přestože má kniha odlišný charakter od obvyklého Keruacova vypravování, jeho známý styl psaní zůstává stejný. Možná, že oproti jiným dílům jde ještě dál. Nekončící věty, které místo interpunkce dělí jen pomlčky a souvětí přesahující celou stránku, jsou přesně tím automatických stylem vyprávění, které očekáváme. I když to není lehké čtení, je to další důkaz toho, že Kerouacovo dílo se neomezuje pouze na slávu románu Na cestě. Toužíte-li poznat temnější stránku Jacka Kerouaca, bude Doktor Sax dobrou sondou do fantaskního světa spisovatelových ranných představ.

Podzemní dunění hrůzy lowellské noci – černý kabát na háčku na bílých dveřích – ve tmě – a-a-ch! – srdce mi vždycky usedalo při pohledu na obrovskou kápi vzpínající se na otěži v mých rozšklebených dveřích – Otevřené dveře skříně, všechno pod sluncem je uvnitř, i pod měsícem – melancholické smyčky velebně přepadávají ven – přečetní duchové na různých háčcích v ošklivé prázdnotě, pokukují po mé posteli […]
(Kerouac, J. Doktor Sax. Praha: Argo, 2011, str. 53.)

Knihu Doktor Sax vydalo nakladatelství Argo

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení