Recenze: Knihy pro dospělé

Vtipné odpovědi pro děti, nebo zábava pro dospělé?

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
ryba

Asi každý se někdy dostane do situace, kdy se ho malé dítě zeptá na něco, na co buď nezná odpověď, nebo se nechce pouštět do složitého vysvětlování, ze kterého by jenom vznikly další a další dotazy. A právě tady přichází ke slovu Andy Riley a jeho Velké lži pro malé děti, vydané letos v nakladatelství Paseka.



knihaAutor známých Králíčkových sebevražd pamatuje snad na všechny možné situace, které s malým zvědavým dítětem mohou nastat. Tak schválně – vysvětlovali byste zdlouhavě, že déšť je koloběh vody v přírodě? A co když se dítě zeptá, co to ten koloběh vody je, co odpovíte? Nebylo by nejjednodušší říct, že to jenom pánbíček čůrá? A proč táta chodí do hospody? To je přece taky jasné, když tam mají takové speciální magnety, které ho vždycky přitáhnou za zubní plomby.

Možná jsou tyhle odpovědi vtipné a dítě uspokojí (alespoň na nějaký čas), ale vždycky hrozí, že vás jimi někde shodí. A samozřejmě v tu nejnevhodnější chvíli, na to prostě děti (a obzvlášť ty malé) mají talent. Jenomže jak z toho ven? Zase pomocí další Velké lži pro malé děti?

Dospělí v okolí se vašim odpovědím jistě zasmějí – především když je podáte naprosto věrohodně a s vážným obličejem. O další vlnu veselí se jistě postará také obličej, který dítě nasadí, ale co později? Co když lži uvěří a vytasí se s ní před paní učitelkou ve školce nebo škole s tím, že je to zaručeně pravda, protože to říkali rodiče? V tuhle chvíli už je Andy Riley s vtipnými hláškami v koncích a čeká jenom na to, jak si s tím rodiče chytře poradí. A nemohl to být jeho záměr už od okamžiku, kdy svoje nové dílo vypustil do světa?

Nakonec, možná by bylo nejlepší dát dítěti Velké lži pro malé děti do ruky a ať si samo najde odpověď. Pobaví se nad jednoduchými, ale originálními a vtipnými obrázky a nějaký čas bude mít nad čím přemýšlet. Když se pak ještě bude ptát? A jsme zase u toho – to je starost rodičů.

Tak mě napadá, že ačkoli se kniha jmenuje Velké lži pro malé děti, je spíše určena těm starším a zkušenějším, tedy dospělým. Právě ti se nejlépe pobaví nad kresbami i komentáři k nim. Stačí se jenom na okamžik zamyslet a vzpomenout si na poslední dotaz nějakého dítěte: ,,A mami/tati, proč…?“. Taková scénka se dá přidat k dobru na nějakém srazu s přáteli a třeba si ji oblíbí i její hlavní aktér, až trochu povyroste.

Zkrátka Velké lži pro malé děti pobaví především rodiče a další dospělé, když si vzpomenou na to, co se stalo, když… Proč by ne? Copak většina lidí nejsou jenom přerostlé „děti“?
(Riley, A. Velké lži pro malé děti. Praha: Paseka 2012, s. 96.)

Knihu Velké lži pro malé děti vydalo nakladatelství Paseka

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení