Recenze: Knihy pro dospělé

Cesta pravěkem i dneškem

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
globus

Dějiny, a zvláště pak množství dat, se tváří, jako by děti a mládež chtěly odradit. U někoho tento názor možná bude přetrvávat, jiný si k historii najde cestu sám. Něco takového by bylo proveditelné, kdyby dějepis ve školách nebyl povinný, ale takhle se s ním každý musí vypořádat po svém. A nakonec, proč ne? Na pultech knihkupectví se během posledních let objevila řada publikací, které si daly za cíl dějiny zpopularizovat a vyprávět je přístupnou formou. Jednou z nich je také Historie Evropy od dvojice autorek – Renáty Fučíkové a Daniely Krolupperové.



knihaČtenář svoji cestu dějinami začíná u neandrtálců. Netrvá to dlouho a přes kromaňonce se dostává do starověku, následuje středověk a události novověku. V doslovu se autorky zamýšlejí o hrdinech zítřka, dnešní mladé generaci a samozřejmě nezapomínají doporučit, jaký by takový hrdina měl být – neměly by mu být cizí osudy jeho předků, ani to, v jakém prostředí budou žít jeho potomci, a stejně tak by měl mít na paměti blaho celého světa. Jenomže ono se to mnohem snadněji napíše, než udělá, a v každé době se jako hrdina označuje někdo jiný. Ostatně závisí na situaci, v jaké se hrdinství projeví, přesně jak to autorky ukázaly ve své knize.

Ze začátku by se mohlo zdát, že jde o čtení pro malé děti. Na každé dvojstránce je ilustrace od Renáty Fučíkové, do které je nenásilně přidáno několik vět textu, v nichž je vysvětleno to nejdůležitější. Po stránkách se hemží množství lidí, kteří si mezi sebou povídají o každodenních starostech, takže je snadné udělat si obrázek o běžném životě v dané době. To jsou věci, jež asi nejvíce zaujmou právě ty, kteří s historií začínají. Zkušenější čtenáři a studenti spíše ocení nenápadnou, ale praktickou časovou osu, nebo popisy dobové architektury. Všechno samozřejmě Fučíková umělecky ztvárnila, takže Historie Evropy kromě informací a zajímavých souvislostí nabízí také osobité ilustrace, jež vtáhnou do jinak skrytého děje, a i obyčejné listování je pastvou pro oči…

Snad jedinou drobnou chybou je, že se autorky v textu vracejí k předchozím událostem. To je poměrně škoda, protože čtenář netuší, jak to tedy vlastně bylo. A přitom by stačilo jenom trochu přeházet některé stránky. Obsah kapitoly by se nijak nezměnil, ale byl by přehlednější. Když se do příběhu zapojí ilustrace i časová osa, není nijak těžké porozumět tomu, proč je občas nutné se vrátit – lépe tak vyniknou souvislosti, které by při jiném pohledu mohly zůstat nepostřehnuty.

Jinou poněkud zavádějící věcí jsou neúplná jména. Třeba onen Říman zavražděný v senátu byl (a je) znám jako Gaius Julius Caesar, zatímco v knize je uváděn jen jako Caesar. Kdo se ve starověkém Římě alespoň trochu orientuje, pokrčí rameny – vždyť je jasné, že se tím myslí Gaius Julius. Jistě, lidem, co jsou v tomto oboru jak ryba ve vodě, to dojde, ale co ti, pro něž je Historie Evropy jedním z prvních setkání s dějinami?

Svým způsobem kniha připomíná jiný, podobně zaměřený titul vydaný před několika lety – Dějiny udatného českého národa. Historie Evropy na rozdíl od ní není leporelo, a přesto pracuje s obdobnými prvky. Jak už má v názvu, netýká se pouze dnešní České republiky, ale celé Evropy, takže veškeré události jsou podány v širším kontextu. Stejně tak se autorky na všechno dívají ze svého úhlu pohledu a nezapomněly upozornit, že v tehdejších dobách se mnoho věcí posuzovalo jinak než dnes, což je třeba mít stále na paměti.

Knihu Historie Evropy vydalo nakladatelství Práh

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení