Recenze: Knihy pro dospělé

Do určitého věku je lhaní dětem v jejich osobním zájmu

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
znak

Alespoň to vyplývá z bláznivých kreseb autora sebevražedného králíčka Andy Rileyho. Zároveň se tímto postojem jistě chlácholí i řada rodičů, kteří nyní jistě ocení jeho novou knihu, se kterou jim to lhaní půjde ještě lépe. Britský kreslíř a vynálezce největšího množství variant smrti vlastní rukou se tentokrát zaměřil právě na ztvárnění odpovědí na ty nejnepravděpodobnější dětské otázky.



knihaKniha Velké lži pro malé děti je zásobárnou řešení celkem obvyklých situací ze života i těch nejroztodivnějších a nejšílenějších možných variant otázek, které vám vaše dítě může položit. Najdete v ní zajímavé postřehy, díky kterým dětem s humorem vysvětlíte, jak jste se v dětství dorozumívali s kamarády bez mobilních telefonů. Jiný obrázek nabízí vysvětlení zajímavého jevu, při kterém se na každém kresleném balónku objeví obrázek okna i když poblíž žádné není.

Na druhou stranu jsem přes svá velká očekávání našla v knize i pár skutečně přihlouplých nápadů, které mě ani tak nedonutily zamyslet se nad tím, o čem přemýšlejí malé děti. Spíše mě zarazilo, o čem si autor knihy myslí, že děti přemýšlejí a co je zajímá. Například jsem si s dost bohatou fantazií nedokázala představit, jak by zněla otázka, na kterou by odpověď vysvětlovala cosi o životním prostoru divoce žijících hamburgerů nebo výrobní postup klauna a značku jeho chemického prvku.

Naopak mě potěšilo zjištění, že Andy Riley nezapomněl na situace z běžného života. V knize Velké lži pro malé děti najdete originální vysvětlení toho, proč tatínek navštěvuje hospodu, proč nemůže řídit nebo proč se maminka po víně chová jinak. V tomto případě si dokážeme jistě velmi snadno představit situaci, při které by nás děti mohli přistihnout nepřipravené. Proto je lépe přečíst kreslenou knihu od začátku do konce.

Knihu Velké lži pro malé děti vydalo nakladatelství Paseka

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení