Recenze: Knihy pro dospělé

Koště se sedadlem a řidítky?

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
dite

Thomas C. Brezina se opět projevil jako plodný autor. Na kontě má už několik edic s mnoha svazky a dokonce ani neváhá tvořit další a další pokračování už uzavřených edic. Příkladem může být třeba příběh Trable s koštětem, který letos vyšel ve Fragmentu.



knihaKdo by chtěl přijít pozdě do školy? Zvlášť, když ví, že první hodinu má s třídní učitelkou, která pozdní příchody bytostně nesnáší? Právě tohle hrozí jedné ze členek Dívčího čarodějnického klubu. V záchvatu paniky ji napadne jediné řešení – vyčarovat si čarodějnické koště, které by ji nejen dopravilo do školy, ale ještě by bylo kamarádské. Stane se, a Trable s koštětem mohou začít.

Stejně jako v předchozím díle se čtenáři setkají s trojicí kamarádek – Pim, Emily a Cosimou – které se mají starat o zvířata pana Lisandera. Snad jediným problémem je pan Beck, bydlící v sousedství. Zvířata mu neustále vadí (a není vlastně divu, když si s dívkami povídají a brání svoje území obzvlášť rázně), jeho nenávist dojde dokonce tak daleko, že si na kamarádky začne stěžovat, kde se dá. Samozřejmě Beckovi, přezdívanému Strašák, všichni věří a trojici čarodějek stále napomínají. Kdyby jenom věděli! Ale i moderní čarodějnice se musejí řídit určitými zákony…

Trable s koštětem se neodehrávají zrovna na velkém množství míst. Svým způsobem ani není divu, protože jaký by Brezina musel napsat tlustopis, aby mohl popsat všechna možná (i nemožná) místa, která by se v příběhu objevila? Takhle si vystačí se zahradou pana Lisandera, Strašákovým domem v sousedství, školou a jejím nejbližším okolím a samozřejmě domkem, kde bydlí Pim se svými rodiči a mladší sestrou.

Trable s koštětem, podobně jako předchozí díl i řadu o čarodějnicích-sestrách Liasu a Tince, ilustrovala Betina Gotzen-Beeková. Její jednoduché obrázky snadno doplní text a kniha je mnohem čtivější, ale zároveň ponechají mnoho prostoru pro fantazii čtenáře.

Knihu jistě ocení všechny mladé čtenářky, které touží po dobrodružství prožitém spolu s hlavními hrdinkami i po nějakých neobvyklých příhodách okořeněných třeba právě čarováním.

Ukázka z knihy:

„Co blázníš? To je přece Strašák,“ zašeptala Cosima, ještě pořád schovaná za keřem.
Pan Beck byl zmatený. „ Jak to, že jsem ten nejlepší soused na celém světě?“
„Protože máte ta zvířata stejně rád jako my,“ odpověděla Pim.
Pan Beck si začal rvát napomádované vlasy.
(Brezina, T. C.: Trable s koštětem. Praha: Fragment 2012, s. 14.)

Knihu Trable s koštětem vydalo nakladatelství Fragment

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení