Recenze: Knihy pro dospělé

Putování na křídlech psychofarmak

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
strom

Další kniha Stanislava Grofa Když nemožné se stane s podtitulem Dobrodružství za hranicemi běžného vědomí (When The Impossible Happens: Adventures In Non-Ordinary Reality, 2006) je podobně jako jeho předchozí díla průřezem profesním i soukromým životem tohoto známého psychiatra českého původu.



knihaPro čtení jeho knihy není potřeba mít žádné odborné znalosti ani přehled o dosavadním díle Stanislava Grofa. Na počátku připomíná své zkušenosti s experimenty s LSD, aby čtenářům, kteří se ještě s žádnou jeho knihou nesetkali, osvětlil způsob, jakým se dostal k zájmu o mystiku. Nejvíc prostoru věnuje Grof pojmu synchronicita. Důsledkem tohoto jevu byl doslova fascinován a ilustruje ho na několika svých i cizích zážitcích. Důležitou roli hrál také v Grofově setkání se slavným guru Swamim Muktanandou, jehož kouzlu i přes počáteční rezervovanost podlehl stejně jako jeho žena Christina. I přes fascinaci evidentně nenáhodnými jevy si Grof udržuje jistý nadhled a varuje před neuváženými kroky. Jako příklad si vybral svou islandskou svatbu:

Islandské dobrodružství bylo fascinujícím prožitkem s archetypálními energiemi, které pronikly do našeho každodenního života a vytvořily pozoruhodné synchronicity. Poskytlo mi však také velice důležité poučení. Naučil jsem se nevěřit bezvýhradně svůdné moci takových prožitků ani kouzlu a inflaci ega, jež vytvářejí. Extatické pocity spojené s výskytem archetypálních sil kladný výsledek nezaručují. Zásadní je zdržet se důležitých kroků, pokud jsme pod vlivem jejich kouzla, a nečinit žádná důležitá životní rozhodnutí, dokud znova nestojíme oběma nohama pevně na zemi.
(Grof,S. Když nemožné se stane.  Praha: Práh, 2012, str.55.)

Zmiňuje se o šamanských obřadech, i o natáčení nešťastného filmu Brainstroming, v průběhu kterého zemřela představitelka hlavní role. Také o UFO – připomíná i Jungovu práci v této oblasti.

Druhou velkou částí je kapitola Mimosmyslové vnímání a onen svět, která se věnuje nejen problematice umírání, ale i reinkarnaci nebo napojením na cizí vzpomínky. Grof ve své knize nedělá žádné nekompromisní závěry, uvádí však řadu příkladů, které mají čtenáře vést k zcela jednoznačnému názoru. Zajímavé jsou Grofovy zážitky evokované návštěvou významných míst (mayský chrám, Uluru v Austrálii), na kterých ilustruje, že poznání získané ve změněném stavu vědomí souhlasí se skutečností. Ke konci ale část Mimosmyslové vnímání a onen svět ztrácí na zajímavosti, začíná se  měnit v pouhý výčet toho, jakou dávku kterého halucinogenu Grof požil a jaké představy po něm měl, bez hlubšího vztahu k realitě nebo léčebným účinkům.

Ke konci knihy se Stanislav Grof opět věnuje převážně psychiatrii. Srovnává konvenční metody léčení s možnostmi alternativních postupů. Poutavé jsou popisy jednotlivých případů, u nichž oficiální způsoby léčby selhaly nebo by vedly k doživotnímu pobytu v léčebně, a které byly úspěšně vyléčené pomocí holotropního dýchání nebo podáváním LSD.

Některé kapitoly již byly uvedeny v jiných knihách, například Lekce odpouštění nebo Karmický trojúhelník lze nalézt v předchozím díle Kosmická hra (The Cosmic Game: Explorations Of The Frontiers Of Human Consciousness,1998) – česky vydané nakladatelstvím Perla v roce 1999. Celkové vyznění není populárně naučné, ale spíš jako kniha o záhadách a mystice. Nejde do hloubky, neobjasňuje postup holotropního dýchání ani význam perinatálních matric, o kterých v textu zmiňuje. Tyto podrobnosti lze dohledat v jeho předchozích knihách. Když nemožné se stane je spíše přehledová kniha, která může být základem pro další poznávání Grofova díla. V mnoha případech kniha připomíná spíše časově nelineární autobiografii, setkáme se zmínkami o jeho rodině, manželkách i láskách.

Knihu přeložila Jitka Badoučková, sama instruktorka holotropního dýchání s velkým zájmem o mystiku. Sečtělí zájemci o tyto praktiky si ji určitě vybaví jako autorku překladů knih Lobsanga Rampy. Není proto pochyb, že překlad je kvalitní a plně respektuje ducha Grofova díla.

Knihu Když nemožné se stane vydalo nakladatelství Práh

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení