Recenze: Knihy pro dospělé

Pořád tě sleduji

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
kafka

Co je to hrdinství? Zachránit bezbrannou dívku v městském parku před jistou smrtí? V 19. století možná, dnes by asi bylo nejlepší zavolat pomoc. Ať tak, nebo tak, v každé době platí, že pro dobrotu na žebrotu. O tom se přesvědčí právě hrdinové třetího dílu Stefanových deníků.



knihaStefan odchází do New Yorku, kde žije v jeskyni v Central Parku. Doufá, že svého bratra Damona už konečně setřásl. Nechce být jako on, rozhodl se mít svoji Sílu pod kontrolou, a proto se živí jen krví zvířat. Důvod k zamyšlení nad svým rozhodnutím najde teprve v okamžiku, kdy v parku najde umírající Birget. Má se napít její krve? Vždyť by stačil jenom hlt… Nebo se má raději zachovat jako gentleman a zachránit krásku v nesnázích? Poté, co se přikloní k druhé možnosti, kniha dostane spád a na čtenáře čekají překvapivé zvraty.

Jak už je ve Stefanových denících obvyklé, dvojicí hlavních postav jsou bratři-upíři Stefan a Damon. Starší z nich, Damon, se nikdy upírem stát nechtěl, ale když už to tak má být, umínil si, že Stefana bude po celou věčnost pronásledovat. I to je důvod, proč se spolu opět setkávají v New Yorku. Příběhem se vinou vzpomínky na mrtvou Katharine, upírku, která bratry v prvním díle přeměnila. S ní má cosi společného jeden z nejstarších upírů, mnohem silnější a pomstychtivější než oba bratři dohromady. Další významné postavy jsou z rodiny Sutherlandovy, jejíž dvě mladší dcery se mají stát manželkami upírů. A když ne, půjde o život…

Děj se, jak už je to u L. J. Smithe běžné, odehrává na různých místech New Yorku. Všechno začíná v Central Parku, ale netrvá dlouho a Stefan je pozván do domu Brigitiných rodičů. Nemají ani tušení, že si do domu právě pozvali smrt, jenomže dřív, než se stačí projevit, plánuje se svatba. Teď rodinu nečeká nic jiného než nekonečné ježdění po městě a vybírání vhodné kaple pro obřad. Brzy dojde k nečekanému zvratu a luxusní dům se stane vězeňskou celou…

Ze začátku vypadají popisy skoro nezvykle dobrodružně a tajemně zároveň. Dokonce někdy má čtenář pocit, že Stefan v parku pronásleduje někoho docela jiného než malou šedou veverku,nale vzápětí si říká, že by přece nemohl být až takový zvrhlík. V dalších částech se děj přehoupne skoro do červené knihovny (mnoho nechybí a dívky by omdlévaly přímo do náručí svých milovaných). Za nějaký čas dojde k dalšímu zvratu událostí, takže teď to pro změnu vypadá jako čtení o zločincích – a autorka nezapomněla přidat několik převleků nebo tajemství, které hrdinové nechtějí za žádnou cenu prozradit. Možná se zdá, že jde o směsici všech možných žánrů, ale přesto musím uznat, že Smith všude zachovává detaily upírské literatury.

Ukázka z knihy:

„Pátá Avenue,“ odpověděla ospale.
Snažil jsem se neztratit trpělivost. „Kde na Páté Avenue?“
(…)
Zvedl jsem ji – navoněnou směsici hedvábí a tylu a krajek a teplého lidského masa. Její kučery  se dotkly mého obličeje a šimraly mě na tvářích i na krku. Oči měla zavřené a ochable mi visela v náručí. Do prachu kapala krev. Nevím, jestli její, nebo moje.
Zatnul jsem zuby a rozběhl se.
(Smith, L. J.: Stefanovy deníky – Prokletí. Praha: Fragment 2012, s. 17.)

Knihu Stefanovy deníky – Prokletí vydalo nakladatelství Fragment

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení