Recenze: Knihy pro dospělé

Kdo bude další?

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
noc

Další z edic, jichž je Thomas C. Brezina autorem, je Klub záhad. Přestože nedávno začala vycházet druhá série s názvem Brána času, v níž mají hrdinové úkol v minulosti, dávám přednost klasickému Klubu záhad. Tentokrát se mi do ruky dostala kniha s názvem Nestvůra z Dračího jezera.



knihaProfesor Katz se svým synem Jupiterem tráví dovolenou u Dračího jezera. Už samotný příjezd je podivný – tři dny, tři hodiny a tři minuty před úplňkem a jediný, kdo může zazvonit na domovní zvonek, je Jup. Nehledě na to, že Dračí jezero ho skoro magicky přitahuje. Jup má na záhady nos, a tak se snaží dopátrat, jak jezero ke svému názvu přišlo. To je skoro nemožné, takže se těší, až za ním přijedou kamarádi, sourozenci Vicky a Nick Schniederovi. Nebo je už snad takový blázen, že záhady vidí na každém kroku? I na tuhle myšlenku si začíná zvykat a okolí ho v tom navíc podporuje.

Hlavními hrdiny Klubu záhad jsou jeho tři členové – Jup Katz a sourozenci Vicky a Nick. Každý z nich zvládá něco, co jim ve většině případů pomůže, ale jedno mají společné – zdá se, jako by tajemství a záhadné události přímo přitahovali. Brezina tentokrát udělal výjimku a do svého příběhu také zapojil Jupova otce a odborníka na různé paranormální jevy, profesora Erasma Katze. Vzhledem k tomu, že do edice zasahuje jenom málokdy, může čtenáře jeho nenadálá přítomnost překvapit. Někdy to vypadá, že je v příběhu takřka zbytečný a autor si to evidentně také uvědomil. Proč by ho jinak nechal, aby si zlomil nohu v zelinářství a až do zdárného rozuzlení pobýval v nemocnici? Není to spíše nenápadný způsob, jak ho odklidit ze scény?

Jak už je u Breziny běžné, pro svoje díla nepotřebuje závratné množství míst, na kterých by se děj odehrával. Stvůra z Dračího jezera si bohatě vystačí s přilehlým penzionem a nejbližší obcí. Vlastně ani nemá důvod vymýšlet si a popisovat další kulisy – tohle mu dokonale zapadá do legendy, již předkládá jako vysvětlení všech tajuplných událostí. A aby toho nebylo málo, legendy se chytí ziskuchtivá trojice neváhající obětovat lidský život. A právě obětním beránkem se má stát Jup…

Ve většině děl Thomase C. Breziny se vyskytují otázky pro čtenáře, na které se dá odpovědět jen pomocí kouzelné lupy, a Nestvůra z Dračího jezera je právě jednou z takových knih. Většinou stačí správně odpovědět na otázku, k níž není žádný velký problém najít indicii nebo samotné řešení buď v textu, nebo v ilustracích. O správné obrázky se postarala Nora Nowatzyková. Některým čtenářům by se nemuselo zamlouvat, že jsou ilustrace černobílé, ale nakonec snad uznají, že tím lépe doplní už tak mnohdy děsivé čtení.

Ukázka z knihy:

Ta černá díra se nejmenuje Dračí jezero bezdůvodně, přemýšlel Jupiter. Většinou se k takovému místu váže pověst, která jeho jméno nějak vysvětluje.
Proč ho to jezero tak přitahovalo? Bylo to jenom horkem? Toužil se trochu osvěžit?

Knihu Nestvůra z Dračího jezera vydalo nakladatelství Fragment

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení