Recenze: Knihy pro dospělé

Sienkiewiczův nejznámější román na CD

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
symbol

Quo vadis je krásný emocemi nabitý román. Patří k nejznámějším ze Sienkiewiczových děl. Vznikl v době, kdy lidé rádi četli rozsáhlé příběhy – krátili si jimi dlouhé večery.  V dnešní uspěchané době máme rádi, když vše rychle plyne, graduje, kolotá. Na velkou epiku nám jaksi nezbývá čas. Proto jsem přivítala, že se k svému oblíbenému románu mohu vrátit zprostředkovaně – že si ho mohu „přečíst ušima“. Rozhlasová dramatizace mne nadchla.



knihaPřipomeňme si trošku děj: Navštívíme Řím, kterému vládne krutý a pološílený milovník umění Nero. Miluje především vlastní tvorbu a nikdo si před ním není jist – zvířata, lidé i samo město. Tyran, zákeřný zlomyslník, odporná kreatura muší celé okolí. Jenže nikdo se jeho nápadům neprotiví – proč zbytečně riskovat vlastní kůži. Oblibu svého manžela ve zlomyslnostech velmi využívá jeho žena Poppaea – vždy se dokáže obratně zbavit protivníků a získat vše, po čem zatouží.

Hlavní osou věhlasného Sienkewiczova románu je příběh lásky římského patricije Vinicia ke křesťanské dívce, dceři poraženého krále Lygů. Vinicius, synovec Neronova arbitra Petronia, vyrostl v prostředí vysoké římské šlechty soustředěné kolem císaře. V kruhu pochlebovačů a licoměrníků. Je tedy zvyklý, že získá, nač si vzpomene. Jednoho dne se setká v domě tajných křesťanů se zajatkyní Lygií a velmi po ní zatouží. Jenže dívka o něho nestojí, proto se mladý patricij rozlítí a jako zlomyslné rozmazlené děcko se pokusí ji získat lstí. Když však zjistí, že Lygie je jiná, než všechny dívky a ženy, které dosud poznal, změní se i jeho postoje – nejen k ní, ale k celému životu. Rozhodne se, že její lásku získá pokorně – bez násilí. Jenže doba, ve které Vinicius s Lygií žijí, není klidná a křesťané se v ní nesetkávají s pochopením…

Téměř tři hodiny můžeme naslouchat moudrým slovům Petronia, rozčilovat se nad zprvu fraškovitým chováním Vinicia, strachovat se o pokornou Lygii, přemýšlet o pochlebovačích seskupených kolem císaře Nerona i o něm samém.

Je zajímavé, že mnoho situací mi připomínalo dnešní dobu – okamžiky, kdy někteří mocní opilí mocí se chovají jako hlupáci. Přesto jim málokdo z nás dokáže (ačkoli se nemusíme bát, že nás předhodí lvům) říct, jak moc jsou hloupí, nezodpovědní. Že mnoho pochlebovačů je mezi námi, kdo nepochlebuje, tak raději mlčí. Proto je dobré vrátit se k velkým historickým románům devatenáctého století – vždyť historie se opakuje a v příbězích jí nasloucháme snadněji.

Krásný rozsáhlý příběh o lásce, která se jen těžko naplnila, o zradě, lsti a nenávisti zpracoval pro rozhlas Karel Nešvara. V režii Jana Bergera uslyšíme Alfreda Strejčka (Vinicius), Růženu Merunkovou (Lygie), Otakara Brouska st. (Petronius), Libuši Švormovou (Euniké), Karla Vlčka (Nero), Slávku Budínovou (Poppaea) a další. Skvělá nahrávka, v níž slyšíme hlasy jedinečných herců, vnímáme čistotu jejich češtiny a současně se zamýšlíme nad dneškem. Věřte, že jde o skutečně podnětný zážitek!

Audiokniha Quo Vadis vydal Radioservis

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení