Recenze: Knihy pro dospělé

eiΠ + 1 = 0 aneb Jazyk matematiky

1 1 1 1 1 (1 hlas)
matematika

„Matematika se stále vyvíjí.“ Tak končí kniha, kterou bych vám rád nyní představil. Tyká se matematiky, unikátní lidské disciplíny, která nemá v oborech lidského poznání obdoby. Přestože si ji vymysleli lidé, tak se může zdát, že se jí sama příroda řídí. Kniha nám představí matematiku nikoli podle jednotlivých oblastech, ale jako způsob abstraktního uvažování, jako umění se stručně a přesně vyjadřovat.



knihaMatematika je jako hudba a stejně jako ona využívá k vyjádření abstraktní struktury vlastní abstraktní zápis, a to ji činí dílem celému světu srozumitelnou a dílem většině nepřístupnou. O tom, jak je matematika geniálně jednoduchý a zároveň univerzální jazyk, se čtenářům snaží ukázat Keith Delvin ve své knize Jazyk matematiky (Jak zviditelnit neviditelné).

Kniha vznikla na základě autorovy odborné publikace Mathematics: The Science of Patterns, kterou přepracoval do populárně-naučné formy.

Kniha je rozdělena do několika částí. Úvodní část je věnována jednak klíčové otázce (co je matematika?) a číslům. Volba čísel jako odrazového můstku pro další výklad je logická a jistě i velmi vhodná. Čísla hrají důležitou roli v našich životech a každý s nimi umí provádět základní operace. Autor ukazuje, jak mohou vypadat výsledky nám známých operací, pokud si je trochu jinak zavedeme. Tímto si autor vybudoval půdu proto, aby čtenáře obšírně seznámil s klíčovou vlastností matematiky, a tím jsou principy matematického uvažování. Po této části se již věnuje jednotlivým klíčovým partiím matematiky: diferenciálnímu a integrálnímu počtu, komplexní analýze, algebře, eukleidovské i neeukleidovské geometrii, statistice a pravděpodobnosti. U každé oblasti se autor zastaví, seznámí čtenáře s hlavní myšlenkou oboru, předvede způsob uvažování a uvede několik zajímavých příkladů a pozoruhodností. S tím, jak čtenáři pronikají hlouběji do zákulisí matematiky, si mohou udělat alespoň hrubý obrázek o tom, co to matematika je a jaká jsou její tajemství či jak podchycuje záhady přírody, objasňuje je a popisuje.

Podle mého názoru autor podává srozumitelnou a přehlednou formou komplexní pohled na matematiku. Čtenář tak má možnost poznat krásu matematiky, která nespočívá v nesčetných praktických aplikacích, které ovšem pro dokreslení obrazu matematiky také uvádí (především užití matematiky ve fyzice), ale především v její abstraktní struktuře, která, přestože je minimalistická, oplývá srozumitelnosti, jednoznačností a krásou.

Kniha je psána velmi živým jazykem, doplněna nepřeberným počtem ilustrací, obrázků a fotografií. Kniha si tedy jistě zaslouží vaši pozornost a neměla by chybět ve vaší knihovně.

Knihu Jazyk matematiky - Jak zviditelnit neviditelné vydalo nakladatelství Dokořán

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení