Recenze: Knihy pro dospělé

Na návštěvu do pravěku i minulosti země

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
dinosaurus

Tajemný pravěk přitahuje snad všechny věkové skupiny, a přesto nevychází dost knih, které by čtenáři nenásilnou formou ukázaly svět před miliony let. Když už člověk přeci jenom narazí na publikaci, u které ho zaujme titul, zjistí, že jde vlastně o přednášku s tolika odbornými výrazy, že z toho nemůže být nikdy moudrý. Všechny požadavky široké veřejnosti skloubil dohromady Bořivoj Záruba a v Albatrosu vyšla nová kniha Záhady pravěku v otázkách a odpovědích.



knihaPomyslný stroj času se z dnešní doby přenese do dávné minulosti, kdy se Země začínala teprve vytvářet, právě téhle epoše se věnuje první část knihy. Vysvětluje nejúžasnější teorie, zdůvodňuje fakta, ale nabádá také k zamyšlení. Autor sice nevyvrací výsledky dlouhodobého vědeckého bádání, jenomže co když ještě nemáme takové možnosti, abychom odhalili všechna tajemství?

Cesta však musí pokračovat, Bořivoj Záruba se chce dostat až k lidem, a to všechno na něco málo přes dvě stě stranách. Den narození Země bohatě stačí probírat v první části, dál už čekají zajímavosti ze světa dinosaurů, prvních rostlin a nakonec přijdou i dlouho očekávaní pralidé.

Na první pohled celá publikace připomíná vyprávění vzdělaného dědečka zvídavým vnoučatům. Ke každému dílčímu tématu je několik otázek, na něž Záruba odpovídá stručně a pokud možno co nejjednodušeji, ale přesto se nevyhne občasnému použití nějakého odborného výrazu. Někdy to objasní hned obrázkem, grafem nebo nákresem, jindy čtenář musí chtě nechtě přelistovat na slovníček odborných výrazů, který prozíravě připojil na konec knihy.

Všechny otázky jsou vlastně jednoduchými ukázkami, jak je svět kolem nás rozmanitý, a přitom hned o řádek níž nabízí vysvětlení hodné skutečného odborníka. I jejich výběr je víc než pečlivý – přesně zvolené otázky jsou ty, které by nejeden mladý čtenář položil, kdyby měl možnost popovídat si s vědcem, jakým Bořivoj Záruba bezesporu je.

Na rozdíl od jiných publikací s podobným zaměřením je v Záhadách pravěku přehršel doprovodných obrázků. K většině otázek je minimálně jeden a nechybí mezi nimi ani díla Zdeňka Buriana nebo autorské fotografie Bořivoje Záruby či nákresy unikátních dobových nálezů. Není divu, že všechny ilustrace jsou barevné s podrobnými popisy a vysvětlivkami, vždyť jde o knihu pro děti a mládež.

Celá kniha je pečlivě uspořádaná, takže se v ní poměrně rychle dá najít odpověď na jednu konkrétní otázku. Na konci každé části jsou přehledně vypsané nejzajímavější nebo nejdůležitější otázky a jediné, co se tomuhle pravidlu poněkud vymyká, jsou ilustrace. Na stránkách jsou zdánlivě rozházené bez ladu a skladu, ale přesto se i v nich dá s trochou štěstí najít nějaký systém.

Přestože kniha je určena především pro menší čtenáře (ideálně zhruba pátá třída ZŠ), zajímavosti a poučení v ní najdou všichni, kteří se alespoň trochu zajímají o nejstarší minulost.

Knihu Záhady pravěku v otázkách a odpovědích vydalo nakladatelství Albatros

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení