Recenze: Knihy pro dospělé

Žárlivost manželky a matky

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
zena

Historicko-románovou tetralogii spisovatelky Hany Whitton o všech manželstvích krále Karla IV. zakončilo vydání poslední knihy s názvem Žárlivá císařovna. Už její titul nese ono stigma čtvrté manželky, jíž předcházely krásnější i milovanější ženy a jejich potomci. Autorka nás opět zavádí do vzdáleného 14. století, kde každá postava na pozadí evropských dějin prožívala své osobní drama.



knihaI tentokrát se mohou čtenáři těšit na romantiku, historické prostředí a diplomatické a politické tahanice. Díky ženskému citu pro detail opět budeme moci nahlédnout do středověkého stylu života. Autorka obratně vyvažuje románové motivy s dobovými reáliemi takovým způsobem, že nemáme pocit zahlcenosti.

Příběh o čtvrté ženě Karla IV. Alžbětě Pomořanské začíná právě ve chvíli, kdy ji v průběhu druhého těhotenství král zanechává na Pražském hradě a sám odjíždí za svými povinnostmi. O to větší je její zarmoucení, že stále cítí přítomnost minulé královny. Navíc se obává, že Karlovi porodí druhou dceru. Jak známo, nebyla těchto obav ušetřena žádná z žen panovníků a šlechticů.

Alžběta Pomořanská je v našich dějinách spjata především s manželstvím s římským císařem a českým a německým králem Karlem IV. z rodu Lucemburků. Mimo to byla ale i matkou známého Zikmunda Lucemburského. Navíc ji mnozí znají jako postavu jiného literárního a později i filmového díla. Pozdní období vlády Karla IV. si totiž pro svou divadelní hru vybral i Jaroslav Vrchlický a napsal tak Noc na Karlštejně. Alžbětu tedy v muzikálové verzi známe v podání Jany Brejchové.

Ovšem podobnou bezstarostnost, která je cítit z filmu, nečekejte od knihy Žárlivá císařovna. Hana Whitton dokázala jako spisovatelka přesně vystihnout smíšené pocity, které Alžbětu zřejmě po dobu manželství s Karlem neopustily. Byla v nejistotě kvůli velkému věkovému rozdílu (téměř 30 let), z důvodů politických a samozřejmě také kvůli Karlovým předchozím láskám. Dobré vztahy s předešlými manželkami se na hradě tradovaly až do její současnosti. Navíc jí trápilo i to, že král upřednostňuje své děti z předchozích manželství před jejich společnými. Rozpaky, ale současně i náklonnost k autoritě a muži jakým byl Karel IV., ji zkrátka nikdy nenechaly zcela klidnou.

Záměr s jeho francouzskou výpravou se jí nezamlouval od samého začátku. Byl vlastně jednou z příčin jejich počátečních nedorozumění. Karel o něm pak nemluvil, zaneprázdněn řadou vladařských povinností, a Alžběta se mylně domnívala, že na cestu zapomněl nadobro.
Navíc věděla, že ji manžel nevyzve, aby ho doprovázela, zato s ním jistě pojede princ Václav.

(Whitton, H. Žárlivá císařovna. Frýdek-Místek: Alpress, 2012, str. 118)

Knihu Žárlivá císařovna vydalo nakladatelství Alpress

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení