Recenze: Knihy pro dospělé

Devět rostlin touhy

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
kytka

Margot Berwinová překvapivě zvolila pro svoji knižní prvotinu Devět rostlin touhy (vydal Ikar, 2011) poetické postavy. Jsou jimi zahradník Exley, strážce devíti rostlin Armand, milovnice orchidejí Sonali a náruživá reklamní pracovnice Lila. Ta žije typicky americký úspěšně osamělý život mezi mrakodrapy, líže si rány po rychlém a nevydařeném manželství. Bojí se zodpovědnosti za svůj život. Když potkává Armanda, pracovníka prádelny, začínají se jí dít divné věci. Proč se „hodná židovská holka“ žene za nesmyslnou vidinou manhattanského štěstí? A v čem je Lila jiná než většina dnešních třicátnic?

 

knihaV New Yorku se odehrávají na plátnech kin i stránkách knih lecjaká jiná dramata. Psychoanalytici se předhánějí v šílenostech se svými klienty, po ulicích a tajných chodbách běhají vyšinutí vědci a experti na globální oteplování a lecjaká dívka s culíčky sní o pozici šéfredaktorky v módním pekle. Proto hlavní pochvalou pro autorku je zajímavost a neotřelost námětu knihy. Je to šikovný tah, jak přimět ke koupi novely také nás, milovníky floristiky, květinových dekorací a snad i Mexika. Margot Berwinová lehce sklouzává k duchovnu, ale kniha jím není přesycena, spíše doplněna. Svět kurander a dalších indiánských tradic mi byl doposud velice vzdálen, ale jsem nadšena, autorka mne inspirovala k dalšímu zájmu o toto téma. A jak se vlastně z vypočítavé Lily stane žena, která ctí přírodní zákony?

Lila na květinovém trhu kupuje svoji první květinu – rajku. Doposud byl Lilin byt bez květin. Snad to cítila jako příliš velký závazek. Inu, jak říká jedna kamarádka, i krmení rybiček je příliš zavazující… Rajka se však musí pravidelně rosit a Lila se učí věnovat se také něčemu jinému než jen práci. Rajka překvapivě prospívá… Když pak Lila dostává kousek šťavelu, aby snad zkusila vypěstovat kořínek, už je jednou nohou na cestě do Mexika. Lila ale nemá ujasněný postoj k mužům. Myslí si, že je znovu zamilovaná do Davida Exleyho, zahradníka z trhu, ten ale jen čeká na šanci dozvědět se více o tajemství devíti rostlin, které s Lilou sdílí Armand z prádelny. Když jsou květiny Davidem ukradeny, Lila dostává šanci odčinit svoji hloupost. Jak? Vydává se do Mexika pátrat po všech devíti květinách. Musí tak nalézt gloxínii, cykas, kakaovník, příjici, konopí seté, konvalinku, mandragoru, čekanku a durman a pochopit jejich specifické vlastnosti. Armandova žena Sonali navíc touží po mučence, což má být rostlina k pochopení věčnosti.

Text je čtivý, opatřený téměř botanickými nákresy, děj i postavy jsou propracované. Nejrealističtější týpek je asi Lilin kamarád Kody, člověk do nepohody, který má rád přírodu a rád si ji také balí všude s sebou. Třeba do malých úhledných roliček… Popis prostředí reklamní agentury, poskoků modelek vařících špenátové polévky a konzumu autorce věřím. Autorka řadu let v tomto oboru na Manhattanu pracuje. Melodramatický závěr – Exleyho smrt se štíry na hlavě – je na mne příliš. Od poetického pěstování rajky přes účast „zestárlé modelky Yohji Yamamota“ na hledání rostlin, zápletku se synem šamanky na mne košík štírů působí jako bobek od holubů na balkonu. Jsem překvapená a v rozpacích. V Mexiku jsem nebyla a netuším, jestli se tam štíři skutečně musí „odhazovat lopatkou“. Pokud ano, omlouvám se za neznalost. Umím se pohybovat jen v džungli betonu, a tak je pro mne tento příběh vítaným zpestřením.

Armand ukazuje Lile svět, kde dělá věci, které má ráda, které se nevejdou do měřítka ostatních a tlumí její bolestnou touhu po partnerovi, která Lilu až ponižuje. Zlehýnka se dotýkáme ženské energie, šamanismu, respektu k přírodě a k nám samotným. Tak jako Lila čeká na kořínek šťavelu a jakoby omylem nachází devět rostlin, tak i my máme na stránkách této knihy šanci pěstovat rostlinu věčnosti. Co pro to musíme udělat? Zlehka rosit, zajistit dostatek slunce nebo stínu a nechat ji vzkvétat podle její vůle.

Knihu Devět rostlin touhy vydalo nakladatelství Ikar
K dostání na www.bux.cz a u všech dobrých knihkupců

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení