Recenze: Knihy pro dospělé

Dějinné tabu

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Podle mnoha lidí se v knihách o historii nikdy nemluví o zajímavých věcech. U některých je to nezvratná pravda, jinde to závisí na přístupu čtenářů. A přesto některá témata v českých knihkupectvích chybí. Jedním z nich byla i kniha Středověká setkání s „jinými“ od Jany Valtrové, která vyšla loni v Argu.

 

 

knihaPublikace, přestože by se to na první pohled nemuselo zdát, je poměrně odborná. Autorka v ní vysvětluje důvody, které středověké misionáře vedly do daleké Asie, zabývá se jejich zápisky a poznámkami a zkoumá i jevy, které je při práci více či méně ovlivňovaly. Jako každé vědecké pojednání i Středověká setkání s „jinými“ obsahují summary v angličtině.

Zprávy pětice misionářů, jejichž osudy se autorka zabývá, spojuje především to, že v Asii působili od poloviny 13. století do poloviny 14. století a byli to převážně františkáni.

Pochopitelné je, že kniha se zabývá především odlišnostmi, které dobové vzdělance zaujaly, ale výjimkou nejsou ani záznamy o cizí kultuře a jazycích. To byl také jeden z hlavních problémů misionářů – ačkoli měli překladatele, ne každý z nich byl schopen vyjádřit v jazyce „jiných“ některé pojmy víry. Už z toho je patrné, že christianizace nebyla na množství míst úspěšná. Mohl za to jak malý počet misionářů, tak kulturní a jazykové barikády nebo předsudky.

Jako v každé publikaci o vzdálených koutech světa, ani ve Středověkých setkáních s „jinými“ nesmějí chybět mapy, které laické veřejnosti přiblíží místa hlavního dění.

Kdo by si po předchozích slovech myslel, že Jana Valtrová pouze cituje zprávy pětice misionářů (Jana Plana z Carpiny, Viléma Rubruka, Omorika z Pordenone, Jana Marignola a Jordana Katalánského), ten by se mýlil. Autorka na nich ukazuje nejdůležitější momenty výprav těchto dobových cestovatelů.

Publikace je přehledně rozdělena do několika částí, třeba podle víry těch, s nimiž se autoři uváděných zpráv setkali. Součástí knihy je neodmyslitelně i rejstřík pojmů – jsou v něm uvedena především jména těch, kteří měli do práce misionářů nejvíc co mluvit. Na dalších stránkách čtenář najde rozsáhlý seznam použité literatury a jiné nezbytné součásti odborné práce.

Rozhodně se nedá říct, že by bylo možné tuto knihu přečíst na posezení, na to je příliš odborná. Mnohem lepší uplatnění najde při vyhledávání informací nebo podkladů pro jiný, neméně odborný text.

Knihu Středověká setkání s "jinými" vydalo nakladatelství Argo

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení