Recenze: Knihy pro dospělé

Chyby dělají člověka

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
kostka

V poslední době se s populárně-naučnými knihami z prostředí společenských věd doslova roztrhl pytel. Zasloužilo se o to také nakladatelství Dokořán, v jehož řadě Zlom vyšla i kniha Chyby se staly (ale ne mou vinou) autorské dvojice Carol Tavrisová a Elliot Aronson. Specialisté na sociální psychologii nám srozumitelnou formou představují naše vlastní uvažování, které čas od času zatemní rozšířená tendence sebeospravedlňování.



knihaI když je v současnosti podobných knih spousta, mám tento typ ‚chytrých knih‘ ráda. Jednoduše a na zajímavých příkladech ze života nám ukazují jací vlastně jsme. A stejně jako nejsme ochotni přiznat, že by mohly mít podobné knihy v něčem pravdu, stejně se bráníme přiznat chyby, kterých jsme se kdy dopustili. A právě o tom se podrobně rozepisují autoři titulu Chyby se staly (ale ne mou vinou), který je výmluvný ze všeho nejvíc.

Jednotlivé kapitoly narážejí na oblasti a situace, kde se můžeme nejčastěji setkat s jevy jako nepřiznání si chyby, odmítnutí zodpovědnosti za důsledky našich chyb a stále oblíbenější sebeospravedlňování. Zřejmě vás nepřekvapí, že řada takových příkladů pochází z politiky. Řekla bych skoro, že na základě dostatku materiálu z této oblasti mohla kniha vzniknout. Dále se to týká také vědců, doktorů, pilotů, ale i obyčejných smrtelníků. Dojde tedy i na téma lidských vztahů, konkrétně půjde o manželské šarvátky a neschopnost přiznat druhému svou chybu.

V mém případě nejde o první knihu z řady Zlom, kterou jsem četla. Na tomto místě musím konstatovat, že nakladatelství Dokořán si do této kategorie knih vybírá opravdu dobré a zajímavé tituly. Není divu, že většina z nich se stala na světovém knižním trhu bestsellerem. Publikace Chyby se staly (ale ne mou vinou) je psána velice srozumitelnou formou, protože je určena široké veřejnosti. Všichni, které zajímá tato oblast lidského uvažování a psychologie si jistě přijdou na své. Z odborníků se stali úspěšní spisovatelé právě díky tomu, že dokáží nezainteresovanému čtenáři skvěle vysvětlit podstatu problému.

Dalším atraktivním prvkem knihy je jakýsi historický exkurz, který s oběma vypravěči při čtení absolvujete. Příklady, na kterých vám představí ty nejčastější chyby při dělání chyb, jsou častokrát neuvěřitelné. Dočtete se o prezidentech, politických kandidátech a dalších osobnostech s vysokým postavení, které si takto zničily kariéru a přesto nikdy neuznali chybu. Je proto zajímavé sledovat osudy vzdělaných, v oboru zkušených lidí, kteří ve vypjaté situaci podlehnou vlastní bludné představě o správnosti svého chování. Nechte se provést zákoutími lidské mysli a možná, že se v řadě situací sami poznáte.

No a mé firmě určitě nemůže vadit, když si chvíli píšu soukromý e-mail, a já svou práci vždycky dodělám (nakonec)! Je nepodstatné, zda jsou tato tvrzení pravdivá nebo falešná. Když překročíme tyto hranice, ospravedlňujeme chování, o němž víme, že je špatné, právě proto, abychom se mohli dál považovat za česné lidi a ne za kriminálníky nebo zloděje. Ať se to týká drobnosti, jako je hotelové prostěradlo potřísněné inkoustem, nebo velké záležitosti – nějaké zpronevěry – mechanismus sebeospravedlňování je tentýž.
(Tavrisová, C.; Aronson, E. Chyby se staly (ale ne mou vinou). Praha: Dokořán, 2012, s.15)

Knihu Chyby se staly (ale ne mou vinou) vydalo nakladatelství Dokořán

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení