Recenze: Knihy pro dospělé

Vítejte ve SKUTEČNÉM světě

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
kniha

Kniha Marcelo ve skutečném světě vypadá na první pohled obyčejně a skoro se tváří, jako by žádného mladého čtenáře ani nechtěla zaujmout. Při bližším zkoumání se objeví poměrně romantický obrázek (dvojice procházející se za soumraku) na obálce, ale ani podle toho ji není možné posuzovat.

knihaMarcelo má Aspergerův syndrom (formu autismu), a navštěvuje proto školu pro žáky se speciálními potřebami. Má tam také domluvenou letní brigádu, ale jeho otec se rozhodne, že je na čase, aby poznal SKUTEČNÝ svět – bude pracovat v podatelně jeho právnické firmy. Marcelo je proti, když však dostane slib, že i poslední rok střední školy bude moct chodit do Patersonu, uvolí se, že to tedy ve SKUTEČNÉM světě zkusí.

Marcelovi je sedmnáct, nejvíc ze všeho miluje koně a hudbu (včetně své vnitřní). Zajímá se o náboženství a časem by se chtěl věnovat postiženým dětem a koním právě u nich na škole. Jeho otec je úspěšný právník, matka zdravotní sestra. V okamžiku, kdy v právnické firmě začne pracovat, se seznámí s Jasmine, která dělá jeho vedoucí, a po níž touží také Wendell – syn kolegy Marcelova otce.  Někteří ve firmě mají Marcela za blbečka a je jenom na něm, aby se s tím nějak vyrovnal…

Zpočátku to vypadá, že se děj bude odehrávat jenom v Marcelově domě, případně stájích Patersonu, ale čím víc se děj rozvíjí, tím častěji se čtenář dostává do kanceláří právníků a na další zajímavá místa, kde se hlavní hrdina naučí o sebe postarat a rozhodnout se pro správnou věc. Nejvíc asi v pracovním stereotypu zaujme výlet s Jasmine na venkov, který si Marcelo okamžitě zamiluje.

Kniha je o těch nejobyčejnějších věcech, které kolem sebe denně vídáme, a skoro si je ani neuvědomujeme. Snad nejúžasnější na knize je, že její autor Francisco X. Stork – strávil nějakou dobu s lidmi, jako je Marcelo, a proto nenapodobitelným způsobem dokáže popsat jeho názory na svět.

Nikde není řečeno, pro jak staré čtenáře je příběh určen. Možná působí trochu zamotaně a člověk si s některými věcmi bude chvíli lámat hlavu, ale to neznamená, že by nebyl čtivý – skoro bych řekla právě naopak. Dokonce se mi chce říct, že je to to pravé prázdninové čtení pro milovníky netradičních příběhů.

Ukázka z knihy:


„Tomu nevěřím,“ slyším, jak říká.
Jasmine si sundá sluchátka, ale nevstane. „Říkala něco?“ zeptá se Beth.
„Nenapsala jsem na žádanku, že Harvey má v jedenáct schůzku a že do té doby potřebujeme svázat dokumenty? Tady kluk je asi v polovině a lidi už tam sedí. Harvey je potřebuje rozdat hned po začátku schůze.“
„Harvey nám měl dokumenty předat s větším předstihem.“
„Přinesla jsem je v půl desáté. Před hodinou a půl. Je mi to jedno, na důkaz mám kopii žádanky.“
„Dostaneš infarkt. Podívej se na sebe.“ Jasmine vidí totéž, co já. Beth je tak rudá ve tváři, že začíná fialovět.
(Stork, F. X.: Marcelo ve skutečném světě. Praha: CooBoo 2012, s. 79.)

Knihu Marcelo ve skutečném světě vydalo nakladatelství CooBoo

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení