Recenze: Knihy pro dospělé

Navštivte na šedesát britských galerií a muzeí

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
detail

 

Jaroslav Beránek nám představuje galerie a muzea Velké Británie. Základem jeho průvodce se stal dvacetidílný seriál Umění v Británii, který vysílal v roce 2010 Český rozhlas 3 – Vltava. Do rozhlasového pořadu se vše nevešlo, a tak vznikla knížka. Knížka, která nás provází od A do Zet místy, která autor navštívil, kde pobyl, zajímavosti vyhledal a nám je předložil. Tak vznikly Britské galerie a muzea.

Nejde o zevrubného turistického průvodce. Autor vlastně přichází s reportážemi z toho kterého místa. Každý objekt nám představí tak, jak jej sám vnímal, co zajímavého se o něm dozvěděl. Jeho popisy obsahují množství postřehů, které v běžných průvodcích lehce přehlédnete nebo vůbc nenajdete.

kniha„Imperiální válečné muzeum? To je nějaká expozice zbraní, ne?“ řekla mi někdy před deseti lety má kamarádka Marsia, rozená Londýňanka. V životě v tomto muzeu, jak vyplynulo z jejích slov, nebyla. Musel jsem ji poučit. Ve sbírkách Imperiálního válečného muzea totiž zdaleka nejsou jen zbraně, ale také, možná až neuvěřitelné, množství uměleckých předmětů. Vlastní druhou největší sbírku současného britského umění, hned po Tate Gallery.

Každému objektu jsou věnovány alespoň tři strany textu, které doplňují četné fotografie. Zajímavé jsou i informace o financování muzeí a galerií ve Velké Británii. Díky bezplatnému vstupu, často navštěvují jednotlivé stálé expozice školy. Proto se mohou stát součástí výuky – žáci zde tráví hodiny dějepisu nebo výtvarné výchovy. Na jedné z fotografií z Britského muzea například můžeme vidět hlouček sedících žáků ve školních uniformách, jak si něco pilně zapisují. Tím se naučí chodit do muzeí a galerií a někteří přivedou pak své děti… Věčný kolotoč.

Britské galerie a muzea je velmi příjemná reportáž, v níž navštívíte na šedesát muzeí a galerií ostrovní země. Pěkně si sedíte doma v křesle, listujete knížkou, tu a tam se pozastavíte v nějaké galerii, zahledíte se na fotografii se zajímavou expozicí a možná zatoužíte se vydat na cestu, vše si prohlédnout na vlastní oči. Postřehy Jaroslava Beránka k tomu totiž víc než nabádají.

Knihu Britské galerie a muzea vydalo nakladatelství Radioservis

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení