Recenze: Knihy pro dospělé

Fascinující příběhy žen a milenek diktátorů 20. století

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
detail

Hitler, Mussolini, Lenin, Stalin, Mao, Bokassa na Ceausescu. Není tajemstvím, že se tito bezcitní diktátoři 20. století stali doslova modlami pro tisíce dívek a žen. Měli mezi nimi nejen obdivovatelky, ale také manželky, družky či tajné rádkyně. A právě o těchto ženách rozporuplných osudů se dočtete v knize Ženy diktátorů, kterou v loňském roce vydalo v českém překladu nakladatelství Jota.

Autorka Diane Ducretová v knize představuje početné partnerky celkem osmi diktátorů 20. století. Je jedno, jestli se jmenovaly Clara, Magda, Elena či Catherine. Měl však společné to, že řídily vše – oficiálně však nic. Snažily se „vládnout“ pod ochranou a po boku „svého“ krutého, násilnického, tyranského a často i nevěrného diktátora, kterého v některých případech doprovázely až na smrt: 

knihaPříběh končí na cestě k jezeru Como. Mussolini je eskortován Němci. (…) Pokusí se ukrýt v koloně SS, převleče se do německé uniformy s přilbou a schovává se na korbě nákladního auta.(…) Když dojeli do vesnice Dongo, Mussoliniho poznává jeden z italských partyzánů, kteří kontrolují německou kolonu na útěku. Claře bylo znemožněno, aby nastoupila do nákladního auta. Osud je spojil do závěrečné poslední scény.
Nazítří ve čtyři hodiny odpoledne jsou odvedeni do polí. Clara pořád oblečená do norkového kožichu bez přestání pláče. Ben je se vším smířený. Těsně předtím, než padnou výstřely, mu pošeptá do ucha: „Jsi rád, že tě doprovázím až do konce?“ On neodpoví. Bum. Bum. Bum.

(Ducretová, Diane: Ženy diktátorů. Brno: Jota, 2011. s. 80.)

Autorka v knize Ženy diktátorů rozebírá záhadná a silná pouta těchto párů. Ať už šlo o krátký románek, nebo horoucí lásku, ať už byly ženy „svými muži“ znásilňovány, nebo naopak rozmazlovány, ať už se jednalo o prostitutky, umělkyně, nebo intelektuálky z řad buržoazie – ženy byly v životech diktátorů všudypřítomné, a tito muži se jimi dokonce systematicky obklopovali.

Ženy diktátorů byly dle autorky vítězící i klamané a obětované. Často nechaly své kruté, násilnické a tyranské muže uvěřit, že jsou krásní, okouzlující a hlavně všemocní. I když si to vlastně ani nemyslely.

Diane Ducretová poukazuje na to, že ženy diktátorů chtěly být často oním krkem, který hýbe hlavou. Podle ní je totiž sexualita jednou z hybných sil absolutní moci a diktátoři mají potřebu zapojit ženy do nadvlády. A ony toho často využívají a zneužívají.

V knize Ženy diktátorů se samozřejmě dozvíte, že ženy byly takovým Hitlerem, Mussolinim, Leninem, Stalinem, Maoem, Bokassou či Ceausescem naprosto fascinovány. I když byly podváděny nespočetným zástupem rivalek, byly obětovány zničující lásce k politice, byly špehovány, pomlouvány či zavírány, stejně svému diktátorovi zachovaly přízeň. A zmiňovaní diktátoři? Ti ženy ke svému životu jednoduše potřebovali.

Co přináší kniha Ženy diktátorů zajímavého, co by rozhodně stálo za pozornost i za hlubší zamyšlení? Když se do ní pozorněji začtete, mezi osobními dramaty a řečí politiky neodhalíte silné diktátory, ale „pouhé“ muže, kteří ztratili sami nad sebou kontrolu a stali se otroky svých vášní, které často převládly nad diplomacií.

Knihu Ženy diktátorů vydalo nakladatelství Jota

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení