Recenze: Knihy pro dospělé

Pomocník turistů s dětmi

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Sama za sebe musím říct, že si návštěvy hradů a zámků užívám, ale přestože mám ráda historii, nikdy neodolám pověstem, které se o jejich minulosti tradují. Stejně tak chápu turisty s malými dětmi, jimž se dějiny toho či onoho místa snaží vyprávěním pověstí přiblížit. Jenomže nikdo není vševědoucí a ani není v lidských silách pamatovat si všechny výtvory lidové slovesnosti. Nastal nejvyšší čas na čtení knihy Za strašidly na hrady a zámky od Petra Davida a Vladimíra Soukupa, ke které letos vyšel už třetí díl.


knihaStejně jako předchozí díly série i tento nabízí padesát tipů na výlet. Každému z českých a moravských hradů a zámků jsou věnovány dvě dvojstránky. Na první z nich se objevuje stručná historie sídla a zajímavosti z jeho dávné i nedávné minulosti, na druhé potom trasa po okolí, na níž návštěvníci najdou další pamětihodnosti.

Skoro se mi chce říct, že ačkoli by se kniha na první pohled mohla zdát jako sbírka pověstí, příhodnější by bylo se na ni dívat jako na turistického průvodce. Na dvojstránce s okolními turistickými cíly se nachází rámeček s názvy nejbližších restaurací, otevírací doby dalších zajímavých míst a možnosti koupání nebo vyžití pro děti.

U každého z padesáti výletů je zobrazena stylizovaná mapa, která sice objasní, kudy se na místo určení dostat, ale cestování podle ní se podobá hledání pokladu podle rychle načrtnutého plánku. Proto v závěru knihy nechybí podrobná mapa ani obrys České republiky rozdělený na kraje, ve kterých jsou umístěna čísla jednotlivých tipů na výlet. A nakonec u každého místa je popis, kudy jet – ať autem, autobusem, nebo vlakem – a kde zaparkovat.

Knih pověstí každý rok vyjde hned několik, ale Za strašidly na hrady a zámky nepatří mezi ty zcela běžné. Většina z nich uvede jenom místo děje a pověst (začínající slovy „Bylo nebylo…“ anebo „Před dávnými časy…“). Netvrdím, že by pověst měla být poučná, přinejmenším by však čtenáře měla nutit k zamyšlení. A právě o to se snaží autoři výletů za strašidly. Nedá se říct, že by pověsti nějak přílišně komentovali, ani nevnucují svůj názor, jen čtenáři ukazují, jak to bylo, a pak už je pouze na něm, jestli nad dávnou pověstí popřemýšlí.

Kniha je dostatečně obsáhlá a běžnému turistovi dá základní informace o cíli jeho putování. Pak už se po dalších zajímavostech musí každý pídit sám. Jenom je škoda, že v poznámkách o místu není vsuvka pro sběratele turistických vizitek, známek a dalších upomínkových předmětů.

Knihu Za strašidly na hrady a zámky 3 vydalo nakladatelství Ikar

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení