Recenze: Knihy pro dospělé

Ježíš, drogy, šachy a levicové porno

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
perex

Bez jakýchkoli ambic na šokující název se nyní seznámíme s jedním současným širokospektrým románem. Děj knihy působí konzistentně, překvapuje svou uceleností, i když se nejedná pouze o jeden příběh.

knihaKnihy Santiaga Gamboa pomalu, ale jistě vplouvají do našich vod. V roce 1995 se tak stalo ve spolupráci s Cadenou Serraném a José Rossem titulem Šach mat: jak policie vyhrála nad šachistou a nad drogovými kartely. Název zní takřka pohádkově.

Ke čtenářům se přibližuje odlišný tematický okruh, svět drog, mafie, deklasovaných živlů a náboženských proroků. Prostor ostrých, velice rozevřených nůžek. Prostředí Nekropole se však nesituuje v Jižní Americe, ale na kongresu spisovatelů memoárové literatury v Jeruzalémě. Pod kulisou dopadajících bomb se zde protínají vyprávěné příběhy s těmi právě prožívanými. Ústřední dění se vytvoří kolem drogově závislého kazatele Josého Maturany, jenž bude po svém strhujícím vyprávění nalezen mrtev v hotelovém pokoji.

Román s detektivními prvky je sestaven z několika menších osudů jednotlivých postav, svou strukturou i motivy připomíná Dekameron. Ale nalezneme zde i jiné spojitosti s klasickou literaturou. Příběh Ramóna, pracovitého majitele několika vesnických autodílen, jenž se po strastiplném věznění pustí do války s mafií, nám před očima vyobrazí postavu moderního Jeana Valjeana či Edmonda Dantese; příběh Sabiny Vedovelliové zase mladší literaturu s drogovou tématikou a šachová hra, jež vstupuje do děje přibližně v polovině knihy, posune vnější děj do vnitřního strádání jednotlivých vymykajících se postav. Sociální predikáty dodávají šťávu jednotlivým pasážím, kniha je rovněž jazykově rozmanitá, bohatá na hovorový jazyk, slangové výrazy i vulgarismy z deklasovaného prostředí. Už se nemusíme spoléhat na staré osvědčené fabule a zápletky. Propředeni notnou dávkou jihoamerického svérázu zjišťujeme, že jedno vyprávění se pod interpretací různých svědků rozpouští a ztrácí svůj jasný a faktický význam.

Ukázka z knihy:

Vyprávění Sabiny Vedovelliové

Vím, že o mé osobě kolují drby, ale nikdo už neví, že jsem to já sama, kdo je pouští do oběhu, protože mi dodávají výšku obra; pošetilci ty drby opakují a věří, že mi škodí nadnesenými výroky. Nafukují však plachty mého ega a postrkují loď pokaždé o kousek dál. Utíkají ode mě, a já nabízím vzlet, jak říká Brahma v básni. Výsledkem je, že mluví. O mně. Mluví o mně. Nemohou přestat. Jaké štěstí!

(Gamboa, S. Nekropolis. Přel. A. Hurdálek. Host: Brno 2012, s. 424)

Knihu Nekropolis vydalo nakladatelství Host

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení