Recenze: Knihy pro dospělé

Život běz běhu mnohdy přestává být životem a stává se pouhou existenci

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
il

Kniha Běhání od Aleše Tvrzníka a Libora Soumara vybízí stále více lidí ke zdravému životnímu stylu, tedy k běhání - změní se tak údajně váš dosavadní život. Knihu vydává nakladatelství Grada.

knihaKniha přibližuje čtenáři vše, co potřebuje znát při svém běžeckém tréninku. Řeč je o technice běhu, fyziologických principech, metodice a řízení tréninku, zahrnuje rovněž rady týkající se regenerace, stravování a pitného režimu. Navíc také poradí, jak si udržet motivaci. Publikace obsahuje konkrétní tréninkové plány, strečinkové a kompenzační cvičení včetně nových trendů v těchto oblastech. Autoři radí na základě svých dlouholetých zkušeností a pomohou čtenáře-běžce připravit na účast ve zvoleném závodě, případně i v maratonu.

Aleš Tvrzník (1969) – odborný pracovník Vědeckého a servisního pracoviště tělesné výchovy a sportu CASRI Praha. Věnuje se diagnostice, metodice a evidenci získaných poznatků v oblasti rekreačního sportu. Je autorem řady publikací o běhu (Běhání 2001 a 2004, Jogging 2004, Běhání – Od joggingu po maraton 2006). Je majitelem penzionu Vital v Jizerských horách.

Libor Soumar (1969) – je ředitelem Vědeckého a servisního pracoviště tělesné výchovy a sportu CASRI. Profesně se orientuje na problematiku adaptace organismu na extrémní zatížení při vytrvalostních výkonech a na využití kinematické analýzy pro potřeby rekreačního a vrcholového sportu. Je autorem řady odborných a populárně-naučných publikací (Kondice a zdraví 1998, Běh na lyžích 2001, Jogging 2004, Běhání 2001 a 2004, Běhání – Od joggingu po maraton 2006). Věnuje se rovněž překladům populární literatury v oblasti sportu.

Chcete-li změnit svůj život, začněte běhat

Běh je sport, který vám může opravdu změnit život. Autoři knihy se setkali s mnoha lidmi, kterým běh pomohl v kritických životních okamžicích. Někteří ho dokonce vyměnili za alkohol, nabrali kondici a zhubli. Další si touto cestou našli nové přátele nebo i životního partnera. Běžci jsou lidé, kteří se vyznačují vitálním, zdravým a především optimistickým stylem života. Když se jich zeptáte, co jim běh dal a co vzal, budou převažovat kladné odpovědi nad zápory. Běh se jim stává „zdravou drogou“, bez níž si svůj život nedokážou představit.

Běh zlepšuje fyzické i duševní zdraví člověka

Běh má na člověka velmi pozitivní vliv. Snižuje tepovou frekvenci, zvyšuje pružnost a funkčnost cév, výkonnost srdce, snižuje a stabilizuje krevní tlak, zajišťuje větší výkonnost plic – zvýšení jejich kapacity, lepší přenášení kyslíku a zásobení živinami, zlepšuje se látková výměna a trávení, snižuje se nadváha. Odbourává se také psychické napětí a stres, zlepšuje se vegetativní nervový systém. Běh napomáhá rovněž k celkovému uvolnění organismu.

Běžecká pyramida

Pro úplné začátečníky čeká na prvním stupínku běžecké pyramidy kondiční chůze. Získáte tak základní kondici a zvýšíte si vitalitu. Druhým bodem je severská chůze neboli nordic walking. Upevňuje zdraví a pomáhá získat kondici. Napomáhá rovněž k redukci hmotnosti. Fyzičku si udržíte i joggingem. Pro rozvoj kondice volíme již pokročilejší kondiční běh, u výkonnostního běhu pak počítáme se zvýšením výkonnosti. Poslední fází je závodní běh pro velmi zkušené běžce.

Kniha Běhání je určena všem začátečníkům, kteří chtějí změnit svůj život k lepšímu tím, že se začnou věnovat zdravému životnímu stylu – běhání. Pomocníkem se běh může stát i pokročilejším běžcům, kteří si chtějí udržet kondici. Kniha je plná tipů na běžecké plány, kterými se může řídit nejeden běžec. V publikaci najdete vše, co by měl znát a vědět každý příznivec běhu. Co bych knize vytkla, je její vazba, která se může lehce pokrčit, dalším mínusem jsou pak černobílé obrázky, kvůli kterým kniha působí ponurým dojmem. Ale i přesto přináší to, co by přinášet měla.

Motivační desatero

1.    Stanovte si reálné cíle běhu.
2.    Běhejte ve dvojici nebo ve skupince.
3.    Nezastavujte se – pokud dále nemůžete, pokračujte chůzí.
4.    Vyberte si rovinatý terén.
5.    Běhejte pomalu a stále stejnou rychlostí.
6.    Neběhejte minimálně dvě hodiny po hlavním jídle.
7.    Předem si naplánujte délku tratě.
8.    Naplánujte si další běhání v týdnu – veďte si jednoduchý     tréninkový deníček; případný výpadek se nesnažte dohonit častějším běháním či jeho  vyšší intenzitou.
9.    Naplánujte si účast na veřejném běhu a snažte se na něj připravit.
10.  Snažte se si z běhání udělat zábavu, budete-li se na něj těšit,     máte vyhráno.
(Tvrzník, A., Soumar, L.: Běhání. Grada: Praha, 2012.)

Knihu Běhání vydalo nakladatelství Grada

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení