Recenze: Knihy pro dospělé

Když trpí neviňátka...

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
il

Název Utrpení neviňátek, obraz rozbité panenky ležící v krvi. Přebal díla amerického spisovatele Johna Saula napovídá, že obsah knihy není určen pro milovníky romantiky a jemného čtení. Utrpení neviňátek patří ke klasickému hororu, tedy bez špetky jiných žánrů. Bez nadsázky mohu prohlásit, že tato Saulova prvotina získala úspěch po celém světě. Vyšla již roku 1977, na českém trhu se však poprvé objevila během loňského podzimu.

knihaMěstečko Port Arbello se rozprostírá na příkrých březích Atlantického oceánu a jako každé správné městečko v době před sto lety má rod, který je vrcholem společenského žebříčku, v tomto případě jím jsou Congerovi. Ať už byl věhlas rodiny jakýkoliv, před stoletím ji dostihla tragédie. Svou jedenáctiletou dceru Beth napadl a usmrtil vlastní otec, který po pochopení, co spáchal, ukončil svůj život skokem z útesu. Od nešťastné události, jež navíc nikdy nebyla objasněna, uběhlo pětaosmdesát let a čtenář se setkává s novou generací Congerů. Nevládne již několika sluhům, pryč je dávná sláva a bohatství. Přesto k nim obyvatelé města svým způsobem vzhlížejí. Možná také proto, že devítiletou Sarah, mladší ze dvou dcer manželů Congerových, potkala nepříjemná událost, která způsobila, že se naprosto odcizila rodičům, uzavřela se do sebe a upnula se na sestru Elizabeth, o čtyři roky starší. Ta je na svůj věk obdivuhodně uvědomělá a Sarah pomáhá, jak jen se dá. Není však uvědomělá až příliš? Existuje stará rodinná legenda, jež Congerům zabraňuje navštěvovat blízký les a přístavní hráz. Všichni ji akceptovali vždy bez výhrad. Tak proč tam Elizabeth pořádá výpravy? A proč dává bedlivý pozor, aby při svých toulkách nebyla viděna? Navíc její podoba s obrazem neznámé holčičky, který byl nedávno objeven zastrčený na půdě, je očividná. Má vyvěšení portrétu souvislost s Elizabethinými procházkami?

Otázek je příliš mnoho a odpovědi naleznete jen ponořením se mezi řádky. Copak vás neláká příležitost odhalit, která neviňátka budou trpět? Zda obě sestry Congerovy, či další portarbellské děti? V čem spočívá jejich bolest? Ve vzduchu visí rovněž otazník, z jakého důvodu byl příběh zahájen sto let starou vraždou, o níž nejsou žádné záznamy. Současní Congerové nemají nejmenší tušení, že kdysi dávno se narodila holčička jménem Beth; jejich vědění je omezeno pouze na sebevraždu Johna Congera.

Celý děj plyne svižným tempem, autor vás do něj vtáhne a místy nemáte možnost se nadechnout, jak jste lační po dalších a dalších stránkách. Jak je patrné z předchozího, kniha je rozdělena na prolog před sto lety a na kapitolu před patnácti lety. Závěrečná část nás přenese do současnosti a je jí věnován nejmenší podíl. Rozhodně to není na škodu, jde o konečné vysvětlení, které možná ani tak jasné nebude…

Chyb v knížce příliš nenajdete, jediná markantní, která mi utkvěla v paměti, je záměna jména v přímé řeči, kdy si autor (či překladatel) popletl sestry Congerovy.

„Hezoučké děťátko,“ zašeptala, když skončila. „Že jsi moje hezoučké děťátko?“
Posadila groteskně vystrojené zvíře na kamenný stolec naproti sobě a pak jen sledovala, jak se sesulo na podlahu jeskyně. Pokusila se ještě dvakrát je tam usadit, ale pokaždé spadlo. Nakonec nasbírala hromádku menších kamenů a navršila je na sebe, aby tělo mělo oporu. Konečně seděl Cecil vzpřímeně naproti ní a hlavu v čepici měl podivně vyvrácenou do strany.“
(Saul, J.: Utrpení neviňátek. Ostrava: Domino, 2011, s. 109.)

Rozhodně vás upozorním na skutečnost, že nakladatelství Domino již vydalo druhý horor z pera Johna Saula s názvem Nemilovaní. Pokud vás „Neviňátka“ oslovila, neváhejte natáhnout v knihkupectví ruku pro další Saulovo dílo. Jsem si jistá, že nezklame.

Knihu Utrpení neviňátek vydalo nakladatelství Domino

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení