Recenze: Knihy pro dospělé

Winston Churchill, jasná hvězda i nejosamělejší muž v Británii

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

V nakladatelství Mladá fronta vychází nová kniha amerického válečného historika Carla D’Este. První díl životopisné dilogie o jednom z válečných vůdců, kteří se významným způsobem zasadili o porážku nacistického Německa a jeho spojenců – o siru Winstonu Churchillovi.

kniha„Dávno před tím, než se stal státníkem, byl Winston Churchill vojákem. Válku a vojenství měl v krvi. Nejprve o nich snil, pak se s nimi jako mladý muž prakticky seznámil a nakonec je ovlivňoval a řídil coby vůdce Británie ve válečných časech.“
(D’Este, C.: Válečný vůdce. Praha: Mladá fronta, 2012., s. 11.)

Tento odstavec není jen úvodem knihy, ale i nápovědou, která nám prozradí, jakou stránkou Churchillovy impozantní osobnosti se D’Este zabývá. Válečný vůdce (podtitul Život Winstona Churchilla ve válce 1874 – 1945, 1. díl) mapuje život Winstona Churchilla. Carlo D’Este se však nezabývá sirem Churchilem jako „pouhým“ premiérem a politikem. Nabízí nám především obraz Winstona Churchila jakožto vojáka, válečného stratéga a vrchního velitele jedné z nejstrašlivějších událostí, které se během existence lidské společnosti udály. Ukazuje nám jej také jako člověka v celé jeho šíři. Se všemi jeho mladickými sny, ideály a nadějemi, které jej vedly k jeho vojenské a později i politické kariéře. Nezamlčuje ani jeho chybné kroky, neúspěchy, porážky a pády. Přitom čerpá z bohatého archivního materiálu, díky kterému nám mohl představit jednoho z Mužů Británie z pohledu jeho rodinných příslušníků, blízkých přátel či rodinného lékaře. Válečný vůdce – to není jen další popis historických událostí, ale především návrat k jedné z největších osobností minulého století, která se zasadila o to, aby se svět opět stal světem.

Jako každá správná biografie, i Válečný vůdce samozřejmě začíná Churchillovým nenadálým a uspěchaným příchodem na svět, tedy 30. listopadem 1874. Přes nejoblíbenější hračky malého Winstona, cínové vojáčky, a studia se dostaneme až k jeho prvním válečným zkušenostem (jako válečný dopisovatel a vojenský pozorovatel se zúčastnil bojů na Kubě či v Indii), k búrské válce, prosazení se v politice, vojenské a politické účasti v první světové válce. Monografie vrcholí květnem 1940, kdy byl Winston Churchill povolán, aby se ujal vlády nad svým národem a vedl jej v jeho nejtemnějších časech. Kniha je doplněna stručnou obrazovou přílohou, která se, pro mně z neznámých důvodů, nachází před poslední kapitolou. 

Carlo D’Este (*1938) je bývalý podplukovník armády Spojených států amerických. Navštěvoval Vojenský institut v Novém Mexiku, Richmondskou a Londýnskou univerzitu. Jako autor se zabývá především druhou světovou válkou. Psát začíná v roce 1978 a ani zdaleka není na pokraji svých sil. Kromě knihy Válečný vůdce je autorem několika dalších životopisných románů – Patton: A Genius for War, Eisenhower: A Soldier's Life…

Knihu Válečný vůdce vydalo nakladatelství Mladá fronta

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení