Recenze: Knihy pro dospělé

Britské galerie a muzea přímo volají „Vstupte!“

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
sloupy

Máte pocit, že každý průvodce či prezentace týkající se cestování po zahraničních památkách vždy uvádí jen několik nejznámějších míst, která jsou navíc stejně ve všeobecném povědomí? Chystáte se nebo uvažujete o cestě do Velké Británie, abyste poznali typický anglický humor, ochutnali zdejší čaj a zorientovali se v místním umění? V tom případě sáhněte po nové publikaci Jaroslava Beránka Britská muzea a galerie.



knihaV první řadě je třeba zdůraznit, že jde o knižní podobu rozhlasového cyklu Umění v Británii, který v roce 2010 vysílal Český rozhlas 3 – Vltava. Jde o výsledek autorova pozorování během cest po Británii a jejích muzeích a galeriích. Právě Jaroslav Beránek za nás procestoval přes šedesát výstavních institucí, které nám ve své nové knize představuje.

Úvod je věnován specifickému řízení britského kulturního provozu. Autor čtenářům popíše situaci, ve které mohou velké muzejní a galerijní instituce fungovat díky bohatým příspěvkům ze soukromého sektoru a návštěvníci tak nemusí téměř v žádném muzeu platit vstupné. Umění a s ním spojené vzdělávání a poznávání nových kulturních souvislostí je tak lehce dostupné všem. Čeští čtenáři se budou moci přesvědčit o tom, že kulturní oblast není všude vnímána jako zátěž veřejného rozpočtu, jak je tomu mnohdy u nás.

Drobný cestopis zaměření na muzea a galerie ve Velké Británii má reportážní charakter. Jaroslav Beránek při popisování navštívených sbírek a výstav využívá především vlastní zkušenosti a zážitky. V rámci třístránkových popisů se dozvíme něco z historie konkrétní instituce, architektonické řešení její budovy i případnou návaznost na českou kulturu (zastoupení našich umělců, portréty osobností české historie, podíl českých mecenášů). V závěru každého muzejního či galerijního profilu najdete přesnou adresu, kontakty a odkaz na další důležité informace.

Muzeum Viktorie a Alberta
[...] V muzeu se také nezřídka objevuje české umění, možná nejčastěji ze všech britských muzeí a galerií. Jen v posledních deseti letech to byly výstavy Art deco s architektonickými návrhy Pavla Janáka a Josefa Chochola, nábytkem Josefa Horára, vázami Josefa Horejce, tapiserií Františka Kysely a dvěma originálními snímky Františka Drtikola. Rovněž v dalších expozicích nazvaných Surrealistické věci či Modernismus: Tvoření nového světa v letech 1914 až 1939 se naše umění neztratilo. Připomenu, že pro výstavu Tvoření Nového světa vytvořila architektonický návrh Eva Jiřičná a že její osobitý design byl opravdu přesvědčivý. Je jen škoda, že kurátoři této expozice s ní nekonzultovali popisky k exponátům. Zbytečně tak u mnoha českých jmen chyběly háčky a čárky…

(Beránek, J. Britské galerie a muzea. Praha: Radioservis, 2012, str. 107.)

Knihu Britské galerie a muzea vydalo nakladatelství Radioservis

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení