Recenze: Knihy pro dospělé

Příběh Emmy Göring

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
zena

„Jsem sladká, já jsem tak sladká, jsem sama esence sladkosti,“ říká Hana Maciuchová v úvodu zpovědi Emmy Göring, manželky říšského ministra letectví a vrchního velitele Luftwaffe Hermanna Göringa. Byla jeho druhou ženou. Okouzlila ho jako herečka. Sama se poté stala prototypem říšské Němky a v podstatě první dámou země, neboť Hitler nebyl ženatý.

 

knihaEmma si svého postavení jaksepatří užívala. Nabubřelost a pohrdání prostými lidmi k ní patřily zcela neodmyslitelně. Byla taková od dětství. Už její tatínek, čokoládový král, ji patřičně rozmazloval. Maminka za tatínkem nechyběla, proto jejich dcera dostala vše, po čem toužila. Její otec se na ni rozzlobil snad jedinkrát v životě – když se chtěla stát herečkou. Podle něho se měla: „Dobře vdát a stát se dobrou matkou svým dětem.“ Ale Ema si svůj sen o divadle nenechala vzít, vždyť ho milovala odjakživa!  A tak si svou vůli přes otcovy protesty znovu prosadila.

Pak poznala Hermanna. Naprosto ji okouzlil. Byl mužný, sálala z něho síla. Okamžitě se do něho zamilovala. Vdala se. Svatba byla velkolepá. Jenže velmi brzy po ní musela opustit divadlo – jak to bylo pro ni smutné a těžké. Ale její Hermann nestrpěl, aby ji na jevišti objímali jiní. Poslechla, ono jí také nic jiného nezbývalo. Za to žila v přepychu, uzavřena v okázalých kulisách, v nichž nevnímala, co se kolem děje, ani nechtěla znát nepříjemné pravdy. Jedinou starost jí dělaly odposlechy… Její životní příběh se odvíjel mezi kýčem a terorem.

K napsání rozhlasové hry Enigma Emmy Göring inspirovalo německého dramatika Wernera Fritsche vydání pamětí druhé ženy známého nacistického pohlavára, které napsala na sklonku svého života. Až do své smrti se tato žena odmítala vyrovnat se skutečností, své osudy líčila jakoby zakryté růžovým (možná spíš čokoládovým) oparem, hrůzy, které se za války děly s přispěním jejího Hermanna bagatelizovala.

Rozhlasová nahrávka Českého rozhlasu vznikla v roce 2010 a roli Emmy svěřil režisér Aleš Vrzák Haně Maciuchové. Hra vzbudila zasloužený ohlas. V anketě Neviditelný herec Hanu Maciuchovou posluchači odměnili oceněním za nejlepší herecký výkon roku a hru označili za nejlepší hru roku. Také se stala vítězem festivalu Prix Bohemia 2010. Zaslouženě.

hereckaHana Maciuchová je jako Emma Göring hravá, roztomilá, mazlivá, obávající se, ustrašená, znechucená, laskavá i laskající… Promítá svůj hlas do mnoha podob, postavu dokonale zhmotňuje, ukazuje její cynismus a nízkost. Slova, která slyšíme, mrazí svou plochostí, nadutostí, hranou vstřícností. Přesně ukazuje, že tato žena nikdy neopustila svůj vysněný svět čokoládových figurek. Důležité pro ni bylo okázalé prostředí, které ji obklopovalo: Vše se musí blýskat, děj se, co děj!
Uhrančivá hra. Výtečná. Vyřčené věty se vpíjejí pod kůži, umocňují hrůzy, které se děly za války. Které se však dějí stále. Pořád někteří žijí v kulisách své okázalosti a nabubřele hledí shora na ostatní. Že jsou oni těmi ubožáky, kterými pohrdají, nevnímají. Nechtějí to vnímat. O to horší bývají jejich pády…
Co víc dodat? Poslechněte si hru Wernera Fritsche. Necelá hodina vám přinese jedinečný umělecký zážitek a spoustu podnětů k přemýšlení.

PS: Autogramiáda Hany Maciuchové k CD proběhne ve čtvrtek 25. 10. 2012 v 16.30 hod v Reprezentační prodejně Českého rozhlasu, Vinohradská 12, Praha 2.

Audiokniha Enigma Emmy Göring vyšla ve vydavatelství Radioservis

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení