Recenze: Knihy pro dospělé

Autoři bestselleru Allan a Barbara Peasovi: Proč muži lžou a ženy pláčou

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il


Autoři bestselleru Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách Allan a Barbara Peasovi přicházejí s novým titulem Proč muži lžou a ženy pláčou.

 

knihaProč muži lžou? Proč si myslí, že musí mít vždy pravdu a vyhýbají se závazkům? A proč ženy prosazují svou pláčem? Proč neustále probírají jedno a totéž téma? Rozdíly mezi muži a ženami, nedorozumění a hádky jsou i v tomto století součástí života stejnou měrou, jako tomu bylo za doby Adama a Evy. Mužské i ženské záhady nám autoři přibližují srozumitelně, někdy s dávkou humoru.

Proč ženy pláčou?

Ženy pláčem reagují na určitou situaci, vědí, že druzí se kvůli jejich slzám budou cítit špatně. Doufají, že proto jimi budou moci manipulovat. Cílem je druhého (manžela, milence, dítě či rodiče) přimět k něčemu, co by jinak neudělal. Lidské slzy mají trojí účel: pomáhají čistit povrch oka, vylučují z těla chemické látky produkované stresem a jsou vizuálním signálem bolesti a utrpení v emociálně vypjatých situacích.

Pláč je spojen s narozením dítěte. Nejdůležitějším cílem je probudit v dospělých lásku a ochranu. Pláč je tak pro dítě prostředek, který zajistí to, co potřebuje. Některé ženy se takto chovají i v dospělosti.

„Tuleni a vydry mořské neužívají slz k manipulaci. To dělají jen lidé.“
(Peasovi, A. a B.: Proč muži lžou a ženy pláčou. Praha: Ikar, 2012.)

Co se líbí mužům

Krása a sexuální přitažlivost jsou v zásadě totožné. Když vám muž řekne, že jste krásná či přitažlivá, v základním biologickém podtextu vám tím sděluje, že by se s vámi chtěl pomilovat.

Co muže na ženách přitahuje nejvíce

1.    sportovní postava
2.    smyslná ústa
3.    plná ňadra
4.    dlouhé nohy
5.    oblé boky a úzký pás
6.    kulatý zadek
7.    pěkné oči
8.    dlouhé vlasy
9.    malý nos
10.    ploché břicho
11.    prohnutá záda
12.    klenutý podbřišek
13.    dlouhý krk
(Peasovi, A. a B.: Proč muži lžou a ženy pláčou. Praha: Ikar, 2012.)

Co očekávají muži

A. na první pohled                B. v dlouhohodobém vztahu
1. příjemný zevnějšek           1. osobnost
2. pěkné tělo                      2. příjemný zevnějšek
3. prsa                               3. inteligenci
4. zadek                             4. smysl pro humor
(Peasovi, A. a B.: Proč muži lžou a ženy pláčou. Praha: Ikar, 2012.)

Co přitahuje ženy

Ženy byly odjakživa přitahovány především zdravými, silnými muži, kteří obstarávali potravu a ochraňovali jak ji, tak děti. Na tom se nic nezměnilo. Žena v jednadvacátém století chce však navíc, aby muž dokázal uspokojit i její citové potřeby. Má tedy dva požadavky: tvrdost a jemnost. Tvrdost znamená, že hledá takového muže, který má co nejlepší genetické vlastnosti, které jejich potomkům umožní úspěšně přežít.

Co je na mužích nejpřitažlivější

1.    atletická postava
2.    široká ramena, široký hrudník a svalnaté paže
3.    malý pevný zadek
4.    husté vlasy
5.    smyslná ústa
6.    laskavé oči
7.    výrazný nos a výrazná brada
8.    úzké boky a svalnaté nohy
9.    ploché břicho
10.    velký penis
11.    třídenní strniště
(Peasovi, A. a B.: Proč muži lžou a ženy pláčou. Praha: Ikar, 2012.)

Proč muži lžou

Všichni lžeme. Nejvíce lží říkáme při prvních setkáních s dosud neznámým člověkem, kdy se chceme ukázat v co nejlepším světle. Většinou jde o takzvané „nevinné lži“. Dáváme totiž přednost zkreslené verzi pravdy před tvrdými fakty. Vedle nevinných lží existují ještě prospěšné lži, podvody a zákeřné lži. Prospěšné lži někomu pomáhají. Například záchranář, který vytáhl dítě z trosek hořícího auta, mu zalhal, že jeho rodiče jsou naživu. Ochránil tak dítě před dalším traumatem. Podvody mohou mít dvojí podobu: jde buď o zatajení skutečnosti, nebo klam. Zákeřné lži slouží pomstě či zisku lháře. Zákeřných lží či šíření pomluv se často používá proti konkurenci.

Vědecké výzkumy ukazují, že muži i ženy lžou stejně často. Jiné je však to, o čem lžou. Ženy poměrně často lžou, aby se ostatní cítili lépe; muži proto, aby sami vypadali lépe. Ženy nemluví pravdu, aby nenarušily vztahy. Muži nemluví pravdu, aby se vyhnuli hádkám. S oblibou lžou také o tom, jak divoký život vedli, když byli mladí.

„Muži nikdy nepochopí ženy a ženy nikdy nepochopí muže. A to je věc, kterou muži a ženy nikdy nepochopí.“
(Peasovi, A. a B.: Proč muži lžou a ženy pláčou. Praha: Ikar, 2012.)

Knihu Proč muži lžou a ženy pláčou vydalo nakladatelství Ikar

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení