Recenze: Knihy pro dospělé

Špionážní román se vším všudy!

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

 

TESSERACT – Lovec – Viktor (záleží jen na vás, jak ho budete v duchu nazývat) je nájemný vrah a je ve svém oboru „třída“. Možná je nejlepší na světě. Nikdo pořádně neví, jak doopravdy vypadá, jak se skutečně jmenuje a kde žije. Asi proto ho nepřítel nedocenil. Vystupuje pod mnoha jmény, vyskytuje se v řadě zemí, ale nikde není doma, nikdy se dlouho nejmenuje stejně. Ve složkách CIA je zapsán jako TESSERACT – Lovec, který vždy dobře odvede zakázku, nezanechává stopy ani po sobě, ani po zadavateli. Pokaždé zmizí jako stín, a nikdo netuší kam. Je ostražitý, zdá se, že až paranoidní. Jenže on velmi dobře ví, že malá chyba, malá změna návyků přinese smrt. Jeho smrt.



knihaPrávě plní velkou zakázku v Paříži. Vše probíhá snadno a lehce. Tak lehce, že se mu začíná zdát, že je něco špatně. Brzy pozná, že jeho instinkt opět neselhal – z lovce se stal štvanou zvěří. Stal se cílem zabijáka. Kdo si mohl objednat jeho likvidaci – někdo z minulosti, současný zadavatel, či je to náhoda? TESSERACT unikl, poradil si se sedmi lidmi, ale jeho protivník se nevzdává, vypátral ho dokonce tam, kde to nečekal – na místě, které dosud považoval za nejbezpečnější na světě.

Tom Wood napsal špionážní román, ve kterém nic nechybí: jednotlivé zpravodajské agentury, dokonce i agenti spolu naoko spolupracují, ale vlastně si jdou po krku, střílí se o sto šest, všichni vraždí bez emocí, pro „špičky“ agentur jsou lidé pouhými čísly… Viktor – TESSERACT – Lovec je jedním z vrahů. Tím, kdo by nám neměl být sympatický. Je krutý, nelítostný, dokonale ovládá své „řemeslo“. Jenže on je jen vykonavatelem něčí zvůle. Naše sympatie jsou na vážkách – nenávidět ho, nebo s ním soucítit?

Zdá se, že autor románu se dobře vyzná ve státních bezpečnostních složkách – ovládá jejich strukturu i práci. Při čtení uvěříte, že musel být přinejmenším agentem nějaké zpravodajské služby. A on se přitom živil lecčím. Byl uklízeč, dělník, pokladní v supermarketu, střihač videa i knihkupec. Je také velmi dobrý v místopisu. Jeho hrdina hodně cestuje světem a všude se dobře vyzná. S TESSERACTEM pobudeme ve Francii, Německu, Británii, Švýcarsku, Rusku, zamíříme na Kypr a nakonec se ocitneme v Africe. Tam vlastně příběh začal kvůli potopené lodi u Tanzanie, tam také končí.

Krycí jméno TESSERACT: Lovec je opravdu strhujícím románem. Autor velmi rozumně a účelově dávkuje únosnou míru napětí, přichází s novými postavami, ale zároveň text nezahlcuje novými a novými jmény. Vše je přesně vypočítáno na efekt. Dokáže tak dokonale udržet čtenáře v napětí – ten musí být stále ve střehu, aby mu nic neuteklo, třeba i drobná informace, aby byl stále „v obraze“. Z mého pohledu snad jen závěrečná pasáž je přespříliš podrobná a popisná – tam jsem už opravdu nemohla a několik „akcí za účelem zabití“ jsem přeskočila. Ale to už bylo jasno, to už jsem věděla, kdo za co může, kdo co zavinil a kdo koho ovlivnil. Proškrtání poslední čtvrtiny románu by podle mého mínění knize jenom prospělo. Působí nevyrovnaně, zdlouhavě (jako by autor natahoval děj za každou cenu, aby splnil patřičný rozsah), úplně ztratí svižnost, která je v úvodních pasážích takovým přínosem.

Tom Wood napsal čtivý román, Hana a Martin Sichingerovi jej slušně přeložili a ostatní zbývá na čtenáři. Na závěr ještě jedna informace: tento opravdu dobře vystavěný příběh je autorovou prvotinou. Pokud nezpychne, jistě se od něho dočkáme ještě nějakých dobrých thrillerů.

Knihu Krycí jméno TESSERACT: Lovec vydalo nakladatelství Metafora

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení