Recenze: Knihy pro dospělé

Tygře, tygře…

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
detail

Šero se táhne celou „hlídkovou“ ságou Sergeje Lukjaněnka. Nejprve je jeho význam nepatrný, v prvním dílu nazvaném Noční hlídka jej čtenář vnímá pouze jako dimenzi, do níž se Jiní mohou dostat. Postupně jeho důležitost vzrůstá, současně s tím, jak do něj a jeho tajemství vniká hlavní hrdina Anton Goroděckij. V posledním dílu nazvaném příznačně Poslední hlídka, už hraje šero velmi důležitou roli a přiblížením jeho tajemství se celá sága uzavře uspokojivým způsobem. Jak se však po letech ukázalo, Sergej Lukjaněnko nemohl své dítko jen tak opustit a vrátil se k němu románem Nová hlídka. A do hlavní role opět obsadil šero.

 

Antonova a Světlanina dcera Naďa má díky svým rodičům potenciálně neomezené schopnosti. Světlí provozují malou školu pro začátečníky, Anton patří k Nejvyšším, Světlana je v domácnosti, Světlí páchají drobná dobra a Temní svá zla, upíři dostávají povolenky na své oběti, prostě panuje všeobecná pohoda. Strážmistrovi Dimovi, jinak člověku bez zvláštních schopností, se stane podivná věc. Po setkání s Antonem se naučí vnímat Jiné. Světlé jako psy, Temné jako vlky. Ale najednou uvidí Tygra a stane se mu malá nehoda, po které si musí převléknout spodní prádlo i kalhoty. Anton na stejném místě potká desetiletého chlapce Kešu, který je Jiný se schopnostmi věštce.  Tygr je Kešovi v patách a vypadá to, že s ním nemá dobré úmysly. Denní ani Noční hlídka nedokáže Tygra zastavit. Náhle pohoda končí a Antonovi začnou perné chvíle.

knihaVěčný souboj dobra a zla Lukjaněnko stále více relativizuje. Už v předchozích knihách otevřeně vyjadřuje Antonovy pochybnosti o povaze dobra, které se připisuje Světlým, a v tomto trendu nadále pokračuje. Autor se však rozhodl dát Antonovým názorům ucelenější formu a vytváří scény, v nichž je může jasně, bez emocí a nahlas vyjádřit. Anton diskutuje s žáky ve třídě a má možnost komentovat i události při noční hlídce s nováčkem. Mezi takové scény patří i zneškodnění jednoho ze Světlých, který neunese nespravedlnost vládnoucí našemu světu a plánuje násilnou remoralizaci ruských politiků. Naivní mladík se domnívá, že štěstí Rusku a jeho lidem poskytne vláda složená z morálních politiků a Antonovu skepsi vůbec nechápe.

Pochopil jsem, že tahle diskuse je absolutně marná. Valentin se rozhodl konat dobro. Aktivně a energicky se vším všudy. A já tu do něj hučím něco o lidské přirozenosti a o tom, že se prostě nedá jen mávnout kouzelnou hůlkou a myslet si, že všichni budou rázem šťastný.
„A vy mě nezastavíte,“ neustával ve svém rozběhu Valentin. „Půjdu do Kremlu…zrovna dneska tam má prezident řeč k Dumě. A všechny proberu! Všechno jsem si to propočetl. Budu mít dost Síly na to, abych odrazil jakékoliv vaše kouzlo, a ještě mi zbyde i na masovou remoralizaci.“

(Lukjaněnko,S. Nová hlídka. Překlad Iva Dvořáková. Triton a Argo 2012, str.304)

Anton není žádný idealista a trpělivě přijímá pravdu o intrikách, které spřádá světlá i temná strana tak, jak to ostatně bylo i v knihách předchozích. Nová hlídka vnáší do ságy poněkud jiný tón. Děj zvolňuje, je méně dynamický i ve vypjatých okamžicích a větší prostor dostávají úvahy o podstatě dobra a zla, o jejich relativitě a marnosti pokusů o nápravu lidstva. Od dob Noční hlídky se Rusko změnilo, projevuje se to však více v dostupnosti západního zboží, než v mentalitě lidí. Děti čtou Harryho Pottera a jsou díky tomu přístupnější myšlence, že patří mezi Jiné, Anton používá GPS navigaci. Autor věnuje místo i podrobnému vysvětlování principů magie fungující na základě existence šera a navazuje tak na předchozí díly, ve kterých část po části odhaluje. Nová hlídka mu tak slouží jako jakési shrnutí předchozích poznámek.

I přes množství textu, netýkajícího se bezprostředně děje románu, není Nová hlídka ani v nejmenším nudná. Lukjaněnkovi se podařilo vymyslet a čtenářům předložit originální zápletku se širokým záběrem, postavit svého hrdinu do situace, v níž musí chránit nejen svou rodinu, ale i samu podstatu světa takovou, jakou doposud zná. A jako vždy najít překvapivé řešení, jakousi třetí cestu, v okamžiku, kdy je všem jasné, že existují pouze dvě.

Knihu Nová hlídka vydalo nakladatelství Triton a Argo

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení