Recenze: Knihy pro dospělé

Benjamin Button, zatracovaný i milovaný

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
detail

Téměř každý, kdo sleduje současné dění na stříbrném plátně, byť jen okrajově, jistě zaznamenal oscarový film Podivuhodný případ Benjamina Buttona (The Curious Case of Benjamin Button, 2008). Nakladatelství Computer Press vydává dvojjazyčnou, anglicko-českou knižní verzi tohoto příběhu, jehož autorství má na svědomí Francis Scott Fitzgerald.

 

Benjamin Button se narodí do rodiny úspěšného obchodníka v šedesátých letech devatenáctého století. Poté, co ho jeho otec poprvé spatří, má chuť vlastního syna zahodit do řeky, aby se vyhnul společenské ostudě. V kolébce se totiž skrývá vrásčitý stařec, který nemá s roztomilým nemluvnětem pranic společného. Rozum nakonec zvítězí nad emocemi a otec, ač pln zlosti a lítosti, si svého syna odvádí domů, kde se o něj po mnoho dalších let stará. Jelikož matka zemřela při porodu, najímá si otec chůvu, aby mu s náročným úkolem pomohla.

knihaBěhem následujících několika let si je Benjamin při pohledu do zrcadla stále víc a víc jistý, že nestárne, ba naopak mládne. Tato domněnka se brzy ukáže jako pravdivá a Benjamin záhy nachází lásku svého života. Jejich věk se jim ale postupem času stává čím dál větší přítěží. Dokážou se s tím Benjamin a jeho manželka vyrovnat?

 

Druhou část knihy tvoří krátká povídka Flákač (Jelly Bean), vyprávějící o mladíkovi, kterého celé město nazývá Flákač, protože je všeobecně známý svým celodenním nicneděláním. Flákač je zamilovaný do Nancy, která v něm vzbudí touhu udělat něco se svým životem. Jestli se mu to ale nakonec podaří, se dozvíte v knize.

Z hlediska gramatického přínosu je kniha perfektní. Na levé straně dvojstránky má čtenář možnost číst příběh v angličtině, na straně druhé potom v češtině. Pokud vám tedy vypadne nějaké slovíčko, stačí se jednoduše podívat na druhou stranu. Malým negativem možná je, že čtenáře může svádět dívat se do českého překladu příliš často.

Za každou kapitolou (cca po každých čtyřech anglických stranách) následuje Jazykový koutek, kde je vyložena anglická gramatika, objevující se v předcházející kapitole, a také několik cvičení sloužících k lepšímu pochopení dané problematiky. Na konci knihy potom naleznete klíč ke cvičením a slovníček.

Ke knize je přiloženo také audio CD, díky kterému můžete naslouchat krásné britské angličtině.

Knihu vřele doporučuji. Přestože je určena pro pokročilé, neobsahuje nikterak složitou gramatiku a díky slovníku na konci publikace si s ní poradí i čtenáři méně pokročilí.


Podivuhodný příběh Benjamina Buttona vydalo nakladatelství Computer Press v roce 2010

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení