Recenze: Knihy pro dospělé

Podezřelý číslo 1: Elena Gilbertová

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
detail

Kdo četl všech deset prvních dílů Upířích deníků, ví, že na konci Zoufalství příběh vypadal jasně – Damon zemřel, Strážkyně zajistily, aby se všichni ostatní z Temné dimenze bezpečně vrátili do Fell's Church, které nikdy nebylo napadeno kitsune a malachy a kam nikdy nedorazil Klaus ani Katharine. V tu chvíli všechny napadlo, že tím celá série skončí a budou vycházet už jenom Stefanovy deníky. Ale přišel říjen letošního roku a s ním zpráva, že ve Fragmentu vyjde další (už jedenáctý!) díl, nesoucí název Druhá šance.

Kromě toho, že si Elena a její přátelé nepamatují, co se ve Fell's Church dělo v době, kterou strávili v Temné dimenzi, neděje se nic divného. Nikdy se tu neobjevili kitsune a přišlo zase jedno jižanské léto ve Virginii. Hrdinové se občas dopustí nějakého trapasu zapříčiněného jejich „výletem“ do jiné reality v předchozích dílech, pokaždé ho však úspěšně zahrají do autu. To nejhorší má ovšem přijít.

knihaDo města se vrací Meredithin přítel Zlatic a přiváží s sebou svoji kolegyni Celii. Ostatní pro ně jedou na nádraží a cestou se Bonnie píchne o trn růže, kterou měla Elena ráno přede dveřmi. Krev z ranky jí na ruce vykreslí jméno Celia. Ženě vzápětí jde o život a následují podobné náhody, které jsou vždy spojené s násilným činem – přetržená šála napíše jméno Meredith, která se zaplete do vodních rostlin a málem se utopí; rostliny jí na noze vytvoří nápis Damon (který je však mrtvý – další podivná okolnost) a později padající klubko vlny zobrazí jméno Bonnie. Když k tomu připočítáme bratrance vlkodlaka, který se z ničeho nic objevil u Elenina domu, nemůže být o neznámém nebezpečí pochyb. A podle Bonniiných vizí ho přivedla Elena.

Jako ve většině knih od L. J. Smith ani tady hrdinové příliš necestují. Tentokrát si vystačí s nejběžnějšími místy svého města – Eleniným domem, penzionem paní Flowersové a hřbitovem, kde se v předchozích dílech odehrávaly nejděsivější okamžiky, který se teď sice tváří jako úplně obyčejné místo posledního odpočinku, ale přesto i ve Druhé šanci hraje svým způsobem klíčovou roli. Autorka čtenáře pozve také k návštěvě zahradního domku, kde dojde k důležitému objevu, jež nenechá nikoho na pochybách, kdo za záhadami stojí. Nebo právě naopak?

Zato postavy tentokrát nejsou tak jednoznačné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Nejdůležitější je samozřejmě Elena se Stefanem, takřka neustále jsou obklopeni jejími přáteli v podobě Meredith, Bonnie a Matta, ke kterým se svým způsobem přidává ještě paní Flowersová. Z postav, jež se objevily v předchozích dílech, je nezbytné odečíst Damona (ačkoliv ostatní někdy vídají havrana, ve kterého se s oblibou proměňoval; selským rozumem si však jde hravě zdůvodnit, že ten to v žádném případě být nemůže). Z přeživších postav jsem už dříve zmínila Celii a Alarica, kteří se teď dostávají do popředí, a pochopitelně se objevuje Elenina rodina v podobě tety Judith se „strýčkem“ Robertem a pětiletou sestřičkou Margaret, u které má čtenář pocit, jako by si pamatovala něco, co by si správně pamatovat neměla. Nováčkem se pak stává bratranec vlkodlaka Celeb Smallwood.

Jak už napovídá název edice – Upíří deníky, všechny knihy by se měly týkat těchto sexy pánů noci. Přesto však nechybí vlkodlaci a v dalších dílech přibývají i čarodějnice, takže se série začíná podobat jiné edici od L. J. Smith – Tajnému kruhu. Skoro se mi chce říct, že jedenáctý díl je už poněkud zbytečný a vypadá spíš jako zamilovaný románek. Příběh však nekončí, takže můžeme doufat, že se úroveň opět zvýší.

Ukázka z knihy:

Nemůže nechat všechno být. Ještě ne. Ten druhý hlas ho bolestně vytrhával z omámení a držel ho při životě.
S prudkým úlekem si uvědomil, že se najednou všechno změnilo. Jako kdyby ho někdo násilím vyrval z onoho útulného něžného útočiště, najednou mu byla ledová zima. A všechno ho bolelo.
Hluboko v popelu tělo pohnulo prsty.

Knihu Upíří deníky – Druhá šance vydalo nakladatelství Fragment

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení