Recenze: Knihy pro dospělé

Ženo, nevyčnívej a budeš naživu

1 1 1 1 1 (1 hlas)
kniha

Knížka, kterou vám dnes představím, není na trhu žádnou novinkou, vyšla již loňského roku. Přesto stojí za to ji představit a pobídnout potencionální čtenáře, aby po svazku sáhli.

kniha
Autorka Sam Hayes se toužila stát spisovatelkou snad odjakživa, než se však na tuto dráhu pustila se vším všudy, vyzkoušela zaměstnání několik. Současné povolání svědčí dle mého názoru nejen jí, ale především literárnímu prostředí, v němž kvalitních psychothrillerů není nikdy dost. Jedním z nich je titul Prozrazení, který se čte od první až do poslední stránky jedním dechem…

Na samém úvodu se setkáváme s neznámou ženou stojící u zábradlí, které má zabránit sebevrahům ve skoku do zrádných vln moře. Její záměr je jasný – vrhnout se dolů tak, aby byla viděna svědky. Vše má promyšlené, stačí udělat jediný krok. Ale chce se opravdu zabít? Nesleduje svým činem úplně jiný úmysl? Než se však dostanete k odpovědím na tyto otázky, vtáhne vás autorka do hlavního děje, z nějž vyvstávají nové a nové otazníky.

Ústřední příběh je rozdělen mezi tři osoby něžného pohlaví. První z nich je Nina Kennedyová, úspěšná žena pracující ve vlastní maskérské společnosti, která získala zakázku snů. Mimo pracovní úspěchy žije Nina spokojený rodinný život, v němž je jediným mráčkem občasné pubertální chování dospívající dcery. Nebo se mýlím? Stíny minulosti lačně natahující ruce se začínají obracet i k jednomu z domů v klidné bristolské čtvrti.

Jako druhou poznáme rovněž dospělou ženu. Frankie Gerrardová přijíždí do internátní dívčí školy Roecliffe, kde si sehnala zaměstnání jako výpomoc provozní. O svém soukromí nechce mluvit, šikovně se tomuto tématu vyhýbá. Zeptá-li se jí kdokoliv na dobu minulou, obratem a zlehka mění téma. Utíká snad před něčím?

Třetí zástupkyní žen je osmiletá dívenka Ava Atwoodová. Po smrti matky se její otec vzdává výchovy vlastní dcery, neboť na to dle svých slov nestačí. Holčička se tak dostává do dětského domova v Roecliffe. Několik málo vychovatelek vypadá, že je snad jejich práce i baví. Ve vzduchu však visí tajemství děsivých rozměrů. Kam mizí některé z dětí? Co se děje? A jaké následky Avu čekají, když o pár let později nahlásí, že byla svědkem krvavé tragédie?

Každá z žen cosi skrývá, a přestože se zdá, že rozhřešení přichází poměrně brzo před poslední stránkou, opak je pravdou. Autorka naznačuje a odkrývá hlubší souvislosti krůček po krůčku, děj dostává spád a věřte, že budete prahnout po dalších a dalších podrobnostech, abyste všemu přišli na kloub.

V titulu se setkáte nejen s klasickou er formou, jež je použita při vyprávění osudu Niny Kennedyové. Protipól standardního stylu psaní, tedy ich formu, vtiskla Hayes postavám Frankie a Avy. Střídání způsobu vyprávění je příjemné a svým způsobem pomáhá odlišit, která část příběhu jaké ženy přichází na řadu.

Přemýšlím, zda jsem nezapomněla na nic důležitého. Snad jen vyjádření přání, aby nakladatelství Knižní klub v budoucnu vydalo další ze zatím celkem pěti psychothrillerů, které má Sam Hayes na kontě…

Knihu Prozrazení vydalo nakladatelství Knižní klub

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení