Recenze: Knihy pro dospělé

Eragon v audioverzi je elegantní, tichý a fascinující

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Není vůbec těžké vydržet téměř 19 hodin s hlasem Martina Stránského. A není to těžké, ani když se jedná o Eragon. Knihu, od které jsem po pár stránkách utekla. Jsem tomu nakonec možná ráda, o to víc jsem si nyní vychutnala její audioverzi.

 

Najdete tu 32 sedmi a osmiminutových částí na jednom cédéčku, 31 částí na druhém cédéčku. Mnoho hodin příjemného houpání se na příjemném hlasu charizmatického Martina Stránského vás odnese do tajemného světa, kdy se chudý farmářský chlapec Eragon stane Dračím jezdcem.  Magie, prostoupení myšlenek jednotlivých postav a celá logika příběhu vás poté vtáhne do podivného stavu hluboké relaxace.

Už filmové zpracování Eragona bylo výtečné a byl to jeden z mála filmů, na který jsem se ráda s dětmi podívala vícekrát. Krásná Safira mě fascinovala. A nejinak tomu je i tady. Její hlas, ač je ženský, uměl Martin Stránský zjemnit do tajemné moudrosti přesně tak, jak jsem to jako čtenářka i divačka ze Safiry vždy cítila. Onen klid bez zbytečných zvuků a ruchů (není tu vůbec žádná hudba v příběhu) je tím, co mě upoutalo a co se kupodivu může stát obrovskou devízou této audioknihy.

Z obsahu ani nelze prozradit vůbec nic, jen jsem chvíli uvažovala nad tím, jestli čtenář, který knihu již četl, bude stejně uchvácen jako já. Mnoho jsem o příběhu nevěděla, děj ve filmu byl jen zkratkovitý a některé příběhy tam nebyly. Stále jsem tedy byla udržována v napětí, co bude. A přiznám se, nebyla jsem nikdy zklamána.

Eragon patří určitě mezi jedny z nejlépe a nejelegantněji zpracovaných audioknih.

Christopher Paolini (Kalifornie, USA, 1983) napsal první díl tetralogie Odkaz Dračích jezdců už ve svých 15 letech.  I jeho Eragonovi je na začátku příběhu 15 let. Trvalo celkem rok, než dal Eragona dohromady, a další rok, než byl vydán. Kniha a posléze celá tetralogie nadchla miliony čtenářů po celém světě.

-    Při psaní svých knih rád poslouchal vážnou hudbu (Wagnera a Beethovena).

-    Miloval fantasy už jako malý kluk, knihy s touto tematikou si půjčoval v knihovně.

-    Čarodějnice Angela je inspirována jeho vlastní sestrou, ostatní postavy si vymyslel.

-    Nejprve kniha vyšla v rodinném nakladatelství jeho rodičů.

Martin Stránský (Jihlava, 1970) je herec známý z televizních seriálů a v poslední době se nedá „přeslechnout“ coby dabér, který namluvil desítky rolí. Jeho hlas se vryl do paměti především díky seriálu Dr. House – za dabování svérázného doktora dostal v roce 2011 dvě Ceny Františka Filipovského, jednu od odborné poroty a druhou od diváků. Jako herec je vidět například ve filmu Habermannův mlýn, Peklo s princeznou, v seriálech Kriminálka Anděl nebo Expozitura, a zahrál si také miniroli v seriálu Ulice. 

Audioknihu Eragon vydalo nakladatelství Fragment

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení