Recenze: Knihy pro dospělé

Tyler Smallwood opět na scéně

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
kniha

Hrdiny Upířích deníků ve dvanáctém díle této série pronásleduje Tyler Smallwood skoro jako noční můra. A není divu, když se člověk dozví veškeré podrobnosti o záhadách, které se ve Fell´s Church dějí. Vstupte znovu do města, které má být jednou provždy zničeno.


knihaDíl navazuje na události předcházející – podivná mlha dostihne Bonini, Elenu, Matta a Damona. Jejich těla sice zůstanou v penzionu paní Flowersové ve Fell´s Church, ale vypadají jako v bezvědomí. Ještě předtím se Elena spolu se Stefanem vloupají do zahradního domku Smallwoodových, kde najdou pentagram a další stopy ukazující na černou magii, která je obrácena i proti nim a jejich přátelům.

Jenom někteří z hrdinů však vědí, že za tím, co se v jejich městečku děje, nestojí černá magie, ale fantom. Ještě méně z nich tuší, že to nebude jen tak ledajaký fantom; viníkem je pravděpodobně jeden z Prastarých, žijících v Temné dimenzi. Takový fantom se nedá nijak vyvolat, takže je logické, že musel uniknout ze svého vězení.

Podobně jako v ostatních dílech Upířích deníků, i tady se objevuje Elena, Meredith, Bonne, Stefan a Matt. Zatímco dříve se o příteli Meredith Alaricovi pouze mluvilo, v posledních dvou knihách (Druhá šance a Fantom) je ve Fell´s Church přítomen osobně. V průběhu děje pak opět přijíždí Alaricova spolupracovnice Celia. Přestože věří jen v exaktní vědy, stává se svědkem tolika nadpřirozených věcí a záhadných událostí, že jí nezbývá nic jiného než začít věřit i jim. To jí však nebrání, aby se odmítla účastnit magického vymítání fantoma.

Už ve Druhé šanci se objevují náznaky, že by Damon mohl žít. Ty se potvrdí, když v díle Fantom navštíví Elenu a později se vrací do Temné dimenze, aby se s fantomem utkal. Ve Fell´s Church se před ostatními objeví až při závěrečném vymítání. Poslední, ale zároveň hlavní postavou, je fantom. Původně se projevuje pouze jako hustá mlha, později jde v Temné dimenzi o postavu z ledu. Celá jeho osobnost se projeví až v závěru.

Stejně jako v předchozích příbězích, také v této knize se nejdůležitějším místem stává penzion paní Flowersové. Není divu, hrdinové se sem vrací a zase odcházejí a samotný penzion – nebo vlastně jeho část – se objevuje také v závěru knihy. Druhým důležitým místem je Temná dimenze, kam mizí někteří z Eleniných přátel. Tady hlavní roli získal Měsíc, který Elena před časem zničila, a jeho nejbližší okolí. Mezi kulisami se občas mihne také Elenin dům nebo rezidence Smallwoodových.

Některými scénami kniha připomíná jinou edici od L. J. Smith: Tajný kruh. Mám na mysli především ty, kde nemají hlavní slovo upíři, ale magie. Zvlášť začátek vymýtání fantoma, kde si každý z hrdinů vybírá svíčku takové barvy, která nejlépe vystihuje jeho povahu. Později se děj opět vrátí do zajetých kolejí, ale stopy po magii v něm stále zůstávají.

Ukázka z knihy:

Paní Flowersová pohlédla nejdřív na Matta. „Možná Bonini dokážeme zachránit. Rozhodně se o to pokusíme. Ale budeme muset porazit tu věc, která nám ji odvedla. A vy ostatní jste stále ještě v nebezpečí.“
Rozhlédla se kolem stolu. „Je to fantom.“
„Co je to fantom?“ zeptala se nakonec Elena. „To je něco jako duch?“
Smith, L. J.: Upíří deníky - Fantom. Praha: Fragment 2012, s. 37.

Knihu Upíří deníky – Fantom vydalo nakladatelství Fragment
 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení