Recenze: Knihy pro dospělé

Fantasy začíná vraždou tetičky

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
kniha

Ať to zní jakkoli neuvěřitelně, je to tak. Alespoň v knize Prokleté sestry z edice Říše temnot od L. J. Smith. Ve skutečnosti jde už o druhý díl téhle desetidílné série, vydávané ve Fragmentu, přesto není problém se do děje vpravit. Vstupte do světa, kde za přátelství s lidmi hrozí smrt.

 

knihaMísto, kde se kniha odehrává, jsem naznačila už v předchozích odstavcích. Jde o vesnici uprostřed lesů, kde nejbližší sousedé jsou od sebe vzdáleni několik kilometrů, a v okolí je spousta opuštěných míst. Protože se příběh odehrává během letních prázdnin, čtenáři se dozvídají více jenom o domě, ve kterém sestry žijí, a o Maryině bydlišti. Občas je autorka zavede do lesa, který však pro další události není až tak důležitý.

Pochopitelně se hlavními postavami stávají Nefrit, Jeřabina a Poštolka. Každá z nich je dokonale jiná a ani vzhledově si nejsou podobné. Všechny mají nadlidskou sílu, ale tím všechny shodné znaky opravdu končí. O něco později do děje začne zasahovat Ash s Qinem. Z obou mladíků mají dívky strach, což jim však nezabrání prozradit informace o Říši temnot havěti, jak jsou nazýváni smrtelníci.

Milovníci příběhů od L. J. Smith jistě hravě najdou shodné znaky s dalšími jejími knihami – jedna ze sester zvláštním odstínem blond vlasů se stříbrnými proužky připomíná Dianu ze série Tajný kruh. Při troše soustředění by ale nebyl problém odhalit ani další shodné znaky.

Přestože je to vlastně nejstarší edice od autorky Upířích deníků, mám pocit, že je zároveň i nejlepší. Na to si však každý musí udělat názor sám.

Ukázka z knihy:

„Proč jsme je prostě nezabily?“ zeptala se Poštolka.
Jeřabina a Nefrit se na sebe podívaly. Občas se na některých věcech shodly, a tentokrát nesouhlasily s Poštolkou.
„Dohodly jsme se, že nic takového tu dělat nebudeme. Nebudeme používat naši sílu…“
„A nebudeme se krmit na lidech. Ani je zabíjet,“ dokončila větu Poštolka. „Ale ty jsi dneska večer svoji sílu použila. Kontaktovala jsi Nefrit.“
(Říše temnot – Prokleté sestry, s. 69)

Knihu Říše temnot – Prokleté sestry vydalo nakladatelství Fragment

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení