Recenze: Knihy pro dospělé

Cesta za svatým Jakubem, za štěstím a láskou

1 1 1 1 1 (1 hlas)
kniha

Říšské město Tremmlingen v letech 1368, dva mocné měšťanské rody, jež stojí v čele městské rady, nenávist a touha po moci. To je počátek dlouhé cesty, na kterou se vydá Tilla a deset dalších poutníků vedených knězem, aby došli do nejslavnějšího poutního místa všech dob.

 

poutniceNěmecká spisovatelka Iny Lorentzová se proslavila především svou pentalogií o mladé ženě, která se vinou nepřízně osudu a vypočítavosti jednoho advokáta octla ze dne na den na ulici a musela se životem protloukat jako kočovná nevěstka. Časem se osud obrátil a potkalo ji štěstí v podobě hodného manžela a šlechtického panství jako odměny od krále Zikmunda. Příběh se stal natolik oblíbeným, že se dočkal i zfilmování. U nás zatím vyšly čtyři díly a na podzim roku 2013 se chystá vydání pátého. Kromě této pentalogie Iny Lorentzová píše i další poutavé příběhy, které stejně jako příběh kočovné nevěstky dokážou své čtenářky zcela pohltit.

Jedním z těchto příběhů je i nová kniha Poutnice, kterou vydal Knižní klub v prosinci roku 2012. Stejně jako v Kočovné nevěstce i zde hrdinku vytrhne nepřízeň osudu z poklidného života v otcovském domě a donutí ji vydat se na předlouhou cestu plnou nebezpečí a strachu, ale i radosti a lásky. Hlavní hrdinkou je Otillie Willingerová, zvaná Tilla, která žije se svým nemocným otcem a bratrem Otfriedem. Otec se ji chystá provdat za Damiana Lauxe, staršího syna svého přítele a městského purkmistra.

Místo svatebního veselí však Tillu čeká pohřeb jejího otce, který zemře náhle a nečekaně. Bratr Otfried vezme okamžitě situaci do svých rukou a spojí se s Veitem Gürtlerem, nepříjemným městským obchodníkem, jehož myšlenky a činy jsou více než nekalé. Tillu provdá nedbaje na smutek, který by měla po smrti otce držet, právě za tohoto měšťana, a aby mu nemusel vyplácet Tillino věno, sám se ožení s Veitovu příbuznou. Osud zasáhne do Tillina života během krátké doby znovu. Gürtler zemře na zástavu srdce ještě o svatební noci a Otfried se chytře sestry zbaví tím, že rozhlásí po městě, že se z obou náhlých úmrtí pomátla. Aby toho nebylo málo, odmítne splnit otcovo poslední přání dopravit jeho srdce do poutního místa Santiago de Compostela a tam je pohřbít.

A tak Tilla bere osud do svých rukou a vydává se na namáhavou a dlouhou cestu sama. Připojí se v mužském převleku ke skupince poutníků v čele s otcem Thomasem a snaží se tak skrýt před muži, které vyslal Otfried, aby ji našli. Domnívá se totiž, že Tilla má u sebe nebezpečné dokumenty, které by ho usvědčily ze spiknutí proti městské radě a zničily by tím jeho postavení.

Autorka zkušeně vypráví svůj příběh a čtenář se postupně seznamuje se všemi členy výpravy. Každý má své problémy a každý má důvod, pro který se na dlouhou cestu vydal. Během výpravy se připojují další, mezi nimi i Sebastian Laux. Sebastian je bratrem muže, kterého si Tilla měla vzít. Na dalekou cestu ho vyslal vlastní otec, který měl o Tillu obavy, a dal mu za úkol ji najít a bezpečně dopravit do Santiaga a zpátky.

Příběh je psán velmi poutavě, přesto mi na tak dlouhé cestě chybělo více dramatických scén a dobrodružství. Kniha svým objemem a plynulým tokem vyprávění skutečně připomíná namáhavou a nekonečnou cestu, ale kvůli tomu mohou být pro čtenáře některé pasáže až unavující. Autorka se často opakuje a rozebírá životní situace některých hrdinů stále dokola.

Co bych na knize vytkla, je do očí bijící nesrovnalost v jednom dialogu postav. Tilla se na své cestě dostane do údolí paní Olivie, která se sice chová jako dobrá křesťanka, ale ve skutečnosti vyznává kult pohanské bohyně. Tilla je jediná, které se rozhodne své tajemství odhalit. Protože však Tilla nerozumí francouzsky, vezme s ní do tajné svatyně i německého rytíře, který její řeč Tille překládá. Olivia mimo jiné předpovídá Tille, že se jednou provdá za některého ze tří mužů z jejich výpravy. Prvním je Sebastian, druhým poutník Ambros a třetím zmíněný rytíř, který překládá.Ro zhovor trochu nedává smysl, neboť to má být důvěrná informace sdělená pouze Tille, ač autorka si zřejmě neuvědomila, že Tilla Olivii nemůže rozumět a rytíř jí těžko bude sdělovat informaci, že si ho podle Olivie Tilla možná jednou vezme za manžela.

Pokud čtenář odpustí autorce poklidné tempo a málo vzrušení a dobrodružství, je kniha dalším vydařeným příběhem. Oceňuji na ní i to, že v době, kdy je velmi módní psát romány na pokračování, tento je jasně ukončený a čtenář má pocit, že hlavní hrdinové dosáhli svého štěstí. Ovšem Iny Lorentzová je natolik zkušená autorka, že když bude chtít, dočká se i Poutnice svého pokračování.

Knihu Poutnice vydalo nakladatelství Knižní klub

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení