Recenze: Knihy pro dospělé

Po Vyděděncích ke čtenářům zamířili Nájezdníci

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
kniha

V loňském roce Egmont potěšil čtenáře novou sérií Bratrstvo australského spisovatele Johna Flanagana. Ke knize první, Vyděděnci, která otevřela sérii dobrodružných příběhů, přibyla i kniha druhá, Nájezdníci.

 

knihaV první knize jsme poznali Hala a jeho bratrstvo Volavek – osm chlapců, s kterými tak nějak nikdo nepočítal a kteří přesto ukázali všem, že společně dokážou zvítězit nad mnohem silnějšími soupeři v rámci tradiční soutěže šestnáctiletých skandijských chlapců. Jenže úspěch, kterého Hal, Stig, Ingvar, Edvin, dvojčata Ulf a Wulf, Stefan a Jesper dosáhli, se vzápětí pokazil. Při jejich čestné hlídce jim ukradli piráti v čele se Zavakem posvátný kámen Skandijců. Proto Volavkám nezbyla jiná možnost, než prchnout z Hallshomu a vydat se za lupiči. Přidal se k nim i jednoruký Thorn, člověk, který slíbil Halovu otci, že synovi bude nablízku, že ho vezme mezi muže.

Chlapci vyrazili z přístavu těsně před ničivou bouří a podařilo se jim najít zátoku, v níž hodlali počkat na příznivější počasí. Velmi brzy se však jejich soudržnost i vůle dostihnout pirátskou loď a získat zpět ukradený kámen rozmělnila v půtkách, hádkách a škorpení. Bojová pohotovost vzala za své a pomalu se začala snižovat i kondice jednotlivých členů bratrstva. Thorn mrzutě pozoroval dění v táboře uprchlíků a nakonec se rozhodl, že rázně zasáhne. Donutil Hala, aby znovu zahájil výcvik. Velmi dobře si totiž uvědomil, že střet s piráty nebude snadný, že nepůjde o pouhé soupeření chlapců, ale o boj na život a na smrt.

Chlapcům se moc do výcviku nechce, navíc také nechápou, proč by ho měl vést zrovna jednoruký Thorn, kterého považují za přístavního povaleče a někdejšího opilce. Proto Hal vyzve svého opatrovníka a rádce, aby jim odhalil pravdu – a tak se Volavky dozvědí, že jim radí člověk, který dosáhl kdysi na nejvyšší pocty skandijských bojovníků, že jejich učitelem je trojnásobný magtik. Jsou nadšeni, poctěni a od tohoto okamžiku poslouchají na slovo.

Hal zdokonaluje loď a vymýšlí nové pomůcky pro boj s piráty. Jakmile se utiší bouře, začnou s pátráním na moři. Pirátskou loď Havran vypátrají v bohatém městě Limmatu, které zlotřilci obsadili a drancují je. Hal vymyslí plán na osvobození města. Spojí se s dalšími Skandijci, které za proviněným bratrstvem poslal Erak Hvězdec, skandijský oberjarl, a limmatskými uprchlíky. Město osvobodí, ale Zavaka nenajdou. Cesta Volavek tedy nekončí, musejí dál pronásledovat toho, který je tolik potupil…

Druhý díl série Bratrstvo pokračuje v dobrodružném tónu. Vše se točí kolem boje. Ale nejde jen o mlácení hlav a nekonečné střety. Autor ukazuje, jak je důležité zapojit mysl, jak je správné táhnout za jeden provaz a jak je potřebné se sklonit před moudrostí a zkušeností starších. Družstvo Volavek se učí v boji, jeho členové pracují na zdokonalování toho, co jim jde nejlépe a cvičí se v tom, co nepatří k jejich prioritám. Zároveň se učí vycházet mezi sebou. Do jejich společenství nepatří nadutost, úšklebky, posměšky, těch se musejí vyvarovat, aby byli nejlepší, aby dokázali splnit svůj cíl.

Flanagan nevykresluje černobílé obrazy – představuje nám lidi z masa a kostí. Jeho hrdinové nejsou ikonami dokonalosti. Ani Hala, mladého skirla, nepředstavuje čtenářům bez vad. I tento víceméně kladný hrdina dostal do vínku řadu nedostatků, musí se ještě mnohému naučit, aby z něho byl opravdu vynikající bojovník, aby byl mužem, jakého z něho chtěl mít jeho otec.

Příběhy Volavek jsou psány pro chlapce. Ti si jistě vychutnají i spoustu technických zajímavostí a vychytávek, které autor popisuje. Ale na své si přijdou i dívky s dobrodružnou povahou. Vždyť do centra zájmu se dostala i slečna – v Limmatu se k bratrstvu vyděděnců připojila odvážná Lydia, která chce pomstít smrt svého dědečka a zároveň utíká před nadutým novým vládcem bohatého města, jenž se rozhodl, že se Lydia stane jeho ženou. Ale ona nehodlá poslouchat nařízení, která se jí ani za mák nezdají…

Další cesta za spravedlností je tedy na spadnutí.

Volavka vyplouvala a Thorn obrátil oči k nebi. 
„Páni, tak tohle bude hodně zajímavá výprava,“ prohodil.
(FLANAGAN, J. Bratrstvo. Kniha druhá Nájezdníci. Praha: Egmont, 2012, s. 410)

Knihu Bratrstvo. Kniha druhá Nájezdníci vydalo nakladatelství Egmont

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení