Recenze: Knihy pro dospělé

Jak to bylo s krádeží Mony Lisy v roce 1911 – román podle skutečné události

1 1 1 1 1 (1 hlas)
detail

V roce 1911 skutečně zmizela z pařížského Louvre Leonardova Mona Lisa. Pak se znovu záhadně objevila a život věhlasné galerie šel spokojeně dál. Jak to ale bylo doopravdy. Jednalo se o zločin století nebo ne? Carson Morton se pokusil zrekonstruovat – beletristicky – tento záhadný příběh. V hlavní roli se objevuje lupič – gentleman – markýz Valfierno. Pařížan, podfukář, který musel načas opustit pro něho horkou francouzskou půdu a uchýlit se až do Argentiny.

V Argentině se mu daří. Nadále se věnuje své oblíbené činnosti – prodeji originálů z věhlasných galerií světa. Milionářům toužícím po jedinečných sbírkách shání díla, jež dosud těšila návštěvníky stánků světového výtvarného umění. Zdá se, že snad nikde už nemohou milovníci obrazů spatřit originály, že všude visí padělky. Ale je to pravda? Koho vlastně tahá za nos pan markýz?

knihaMarkýz de Valfierno je noblesní pán, odborník na výtvarné umění a hlavně velmi zručný podvodník. Dokáže cokoli přetavit ve výhodu. V jeho týmu jsou mladý Francouz Émile, který kdysi jako dítě markýzi zachránil život, proto se de Valfierno stal jeho poručníkem, a padělatel Yves Chaudron. Jejich řady posléze půvabná Američanka Julie, zdatná šejdířka, která se musela uklidit z území Spojených států Amerických.

Příběh začíná v Buenos Aires, kde se markýzi umně podaří vymámit peníze z hamižného amerického sběratele Harta. S tímto pánem to není jednoduché. Jako paranoik snad podezřívá i sám sebe z klamu. Podvod se zdařil. Markýz má pocit, že se může vrátit po tolika letech domů, plánuje návrat s malířem Yvesem, jenže ten nečekaně skoná. Tím se stane návrt do vlasti ještě nezbytnějším, nelze čekat dál, je třeba najít nového malíře!

Paříž přivítá ztraceného syna s otevřenou náručí. A ten okamžitě začne rozjíždět svůj velkolepý plán – ukradne Monu Lisu, tím stanoví cenu hodnou posledního podvodu, její padělky nabídne několika majetným sběratelům. Věhlasný obraz do Louvre posléze vrátí. Jenže plán je jedna věc a realita druhá…

Román inspirovaný skutečnou událostí je úchvatný, autorovi skočíme hned na první návnadu – a už nás nepustí. Jsme lapeni a čteme a čteme… Leonardův obraz skutečně v roce 1911 zmizel z Louvre. A kdo ví, zda Morton ve svém románu neodhaluje skutečnou pravdu o té události. Je tak fantaskní, tak přitažená za vlasy, že je reálná.

Velkým přínosem románu je kultivovaný jazyk a prostředí, v kterém se pohybují hlavní hrdinové. Mortonův lupič s dokonalými způsoby málokdy využívá násilí, on jenom dobře manipuluje s obětí a dokáže ji ošidit. Ale každý podfuk má v sobě určité kouzlo. Markýz mi velmi mi připomíná Arsena Lupina a jeho kousky. Autor vykreslil hrdinu, který si pohrává jak s klamanými, tak i s vlastními pomocníky. Je na úrovni, má nadhled, vtip a dokonalé chování, vždy ví, jak vyklouznout z osidel. O stylu by se dalo napsat, že je aristokratický – velmi dobře se k němu hodí popisované drožky, cylindry, bílé rukavičky, elegantní hůlky a ozdobné slunenčíky…

Příběh, který se možná doopravdy stal, určitě očaruje nejednoho čtenáře. A skutečně je na místě souhlasit se všemi jeho hodnoceními, které nakladatel uvedl na přebal knihy:

„Jisté je jen to, že od této chvíle už se nikdy nebudete na žádnou uměleckou galerii dívat stejnýma očima.“ – Booklist

„Je to fascinující a strhující příběh plný nečekaných zvratů i tajemství, vyprávění o velkém podvodu, o světě pravého umění i padělků.“ – Frank. W Abagnale, autor bestselleru Chyť mě, jestli to dokážeš

„Morton je mistrem v mísení skutečnosti a fikce. Fakta se v úžasné pestrobarevné směsi proplétají s fantazií.“ – Mystery Scene Magazine

Knihu Mona Lisa vydalo nakladatelství Metafora

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení