Recenze: Knihy pro dospělé

Dvojí život

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
obr

Každý člověk zná tu situaci, kdy se mu život otočí vzhůru nohama. Pamětníci světových válek říkají, že jejich život se dělí na období před a po válce. Stejně to se stalo i hlavní hrdince detektivního přídechu s lehkým nádechem romantiky, kterou ale čtenář spíše tuší, než že je mu naservírována na zlatém podnose. Churchillova sekretářka z pera Susan Eliy Macnealové je velmi dobře napsaná detektivka, která nás několikrát nečekaně překvapí.


knihaMolly Hopeová se narodila v Británii, shodou mnoha okolností však byla vychována svou tetou v Americe, kde i vystudovala. Bohužel pro ni, Angličané novoty přijímají jen neradi, a proto, když se uchází o post premiérova tajemníka, neuspěje. Stane se však jeho sekretářkou, čímž se její život dostane do nečekaného víru. Denně je nablízku nejmocnějšímu muži Anglie, pracuje s tajnými informacemi a do toho žije. Nebo spíš živoří, protože její život skrývá mnohá tajemství, která je nutno, stejně jako tajnou německou šifru, rozlousknout.

Na pozadí druhé světové války se odvíjí lidské životy, které, kdyby války nebylo, by se asi neprotknuly. Nyní jsou ale na sobě závislí. Stejně jako byl osud světa závislý na Churchillově schopnosti obstát před Hitlerem.

„Nemusí to být malování. Může to být vaření, hudba. Fotografování. Na tom nezáleží. Důležité je být schopen TTD. Víte, co znamená TTD, slečno Hopeová?“
Jistě. „Táhnout to dál, pane.“
„Naprosto správně. TTD. Přesně to potřebujeme. Táhnout to dál.“
(Susan Elia Macneal, Churchillova sekretářka, Praha 2012, s. 311)

Tato kniha mě zcela pohltila, četla jsem ji jedním dechem a čekala, doufala, hledala a tápala. Kdo představuje tzv. padoucha, je sice jasné od poloviny knihy, ale člověk jej nedokáže nenávidět, naopak spíše s ním soucítí.

Na pozadí druhé světové války se odehrává příběh, který není pouze detektivní, jeho poselství je mnohem hlubší. Nastíněny jsou zde existenciální otázky, na misku vah autorka pokládá osobní prospěch a klid jedince, proti kterým staví dobro a mír celku. Jakou cestu si vyberou hlavní hrdinové, poznáte až na konci knihy. A když ji zavřete, povzdychnete jen – škoda, že nevíme, jak to s nimi bylo dál. Ale to by byl jiný příběh.

Knihu Churchillova sekretářka vydalo nakladatelství Motto

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení